Invatamantul isi pastreaza statutul de cel mai dinamic domeniu din societatea romaneasca. Pachetul de legi dezbatut, zilele acestea, de reprezentantii Ministerului Educatiei cu sindicalistii din invatamant propun noi modificari dramatice in scoala romaneasca. Nu este vorba, neaparat, de schimbari in bine, ci pur si simplu despre… schimbari, menite in principal sa „marcheze teritoriul” celor aflati in acest moment la putere, asa cum s-a intamplat, de altfel, in timpul tuturor guvernarilor prece-dente.
Si de aceasta data, primul lucru la care s-a umblat este modalitatea de trecere din gimnaziu la liceu, care nu se va mai face, se pare, nici prin examen de admitere, nici prin capacitate, nici prin teste nationale si nici prin teze unice (sunt cateva din variantele testate pe elevii – cobai din ultimii ani), ci printr-un soi de testare internationala (ca testarea PISA). Aceasta testare ar urma sa se dea in semestrul al doilea din clasa a VIII-a, ea contand in proportie de 50 la suta din media de admitere (restul de 50 de procente este dat de media generala a claselor V-VIII).
Nici bacalaureatul nu scapa de transformari, desi aici ele sunt doar aparente. Cu toate ca se spune ca bacalaureatul va avea doar trei probe, nu sase, ca in prezent, in realitate el va avea tot sase. Diferenta – sau, mai bine zis, smecheria – este ca trei probe vor fi sustine oral pe parcursul clasei a XII-a, si nu in perioada de examen, de unde si iluzia ca doar celelalte trei probe – scrise – ramase constituie baca-laureatul. Noutate absoluta este doar faptul ca toti elevii din anii terminali de liceu vor fi testati la informatica, restul testarilor orale (la limba romana, limba moderna si, daca este cazul, la limba materna) coincizand cu probele orale de la bacalaureatul de pana acum. O… lovitura grea data absolventilor de liceu este scoaterea ultimei probe la alegere, adica – pentru peste 90 la suta dintre ei – a celei de sport.
Abramburica isi marcheaza teritoriul
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...