Primăria Zalău acordă bonificații mai mici pentru cetățenii care își vor plăti integral impozitele și taxele până la data de 31 martie 2022.

Dacă anul acesta bonificațiile erau de 10 la sută pentru persoanele fizice și de 5 la sută pentru persoanele juridice, de anul viitor cuantumul se reduce la 7 la sută, respectiv 4 la sută. Vor beneficia, în schimb, de reduceri mai mari cei care vor alege să facă plățile online. Astfel, zălăuanii care vor achita taxele și impozitele prin intermediul site-urilor www.zalausj.ro şi www.ghiseul.ro vor primi bonificații de 9 la sută dacă sunt persoane fizice și de 6 la sută dacă sunt persoane juridice.

Cât impozit vom plăti pe clădiri

Pentru anul 2022, municipalitatea propune ca pentru calculul impozitului/taxei pe clădiri rezidenţiale aparţinând persoanelor fizice şi juridice cota aplicată asupra valorii impozabile să fie cea care s-a aplicat şi în anul 2021, respectiv, 0,1%.
Pentru calculul impozitului/taxei pe clădiri nerezidenţiale aparţinând persoanelor fizice, cota aplicată asupra valorii stabilite se propune să fie de 0,3%, cotă aplicată şi în anul 2021. Pentru calculul impozitului/taxei pe clădiri nerezidenţiale aparţinând persoanelor juridice, cota aplicată asupra valorii stabilite propune să fie de 1 %, cotă aplicată si în anul 2021.
În schimb, impozitul/taxa pentru clădirile a căror valoare impozabilă nu a fost actualizată în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă în cazul persoanelor juridice, este de 5%, la care se propune să se aplice o cotă adiţională de 50%, cota finală propusă pentru anul 2022 fiind așadar de 7,5%.

“Această propunere are la bază determinarea actualizării masei impozabile astfel încât să se elimine discrepanţele, pentru contribuabilii care au imobile la valori istorice şi nu doresc actualizarea valorii impozabile, asta în condiţiile în care începând cu anul 2022, actualizarea valorilor impozabile se face odată la 5 ani şi nu la 3 ani”, explică municipalitatea.
Pentru calculul impozitului/taxei pe clădiri nerezidenţiale aparţinând persoanelor fizice şi juridice, utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, cota aplicată asupra valorii stabilite conform prevederilor legale este de 0,4%, la care primăria propune să se aplice o cotă adiţională de 50%, cota finală propusă pentru anul 2022 fiind astfel de 0,6%.

“Propunerea de aplicare a unei cote adiţionale porneşte de la faptul că contribuabilii, chiar dacă au în statut activităţii din domeniul agricol, nu desfăşoară acest tip de activitate pe raza Municipiului Zalău”, spune municipalitatea.
Valorile impozitului pe clădiri şi impozitului pe teren pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan, se majorează şi pentru anul 2022 cu 300%, procent care a fost aplicat şi în anul 2021.

Impozitul pe mașini, indexat cu rata inflației


Primăria Zalău nu majorează impozitul pentru mijloacele de transport, dar, la fel ca în cazul celorlalte taxe, se va aplica rata inflației, adică 2,6 la sută. Astfel, impozitul pentru mijloacele de transport va fi la nivelul valorilor aprobate pentru anul 2021, indexat cu indicele de inflaţie.
In cazul impozitului pe mijloacele de transport pentru autovehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată de peste 12 tone, municipalitatea propune ca stabilirea impozitului pentru anul 2022 să se facă în funcţie de tipul mijlocului de transport, prin calcularea impozitului în funcţie de rata de schimb a monedei euro în vigoare în prima zi lucrătoare a lunii octombrie 2021, publicată în Jurnalul Uniunii Europene şi nivelurile minime exprimate în euro, prevăzute în Directiva 1999/62/CE de aplicare la vehiculele grele de transport marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri.

Taxele pentru eliberarea certificatelor de urbanism, avizelor şi autorizaţiilor vor fi la nivelul valorilor aprobate pentru anul 2021, indexate cu indicele de inflaţie.

Se scumpesc abonamentele de parcare

Primăria Zalău propune, penru 2022, abonamente mai scumpe pentru parcările publice. Dacă tichetele de parcare valabileă o jumătate de oră, o oră sau o zi rămân la nivelul din 2021, abonametul lunar se scumpește de la 60 de lei la 75 de lei. Cel trimestrial ajunge, de la 160 de lei, la 195 de lei. Un abonament semestrial va costa 315 lei în loc de 260 de lei, iar un abonament lunar ajunge la 540 de lei, față de 450 de lei în 2021.

Pentru parcările de reședință, prețul de porire allicitațiilor rămâne 12 lei pe lună.

De asemenea, tarifele practicate pentru plata electronică a parcării, prin SMS sau card bancar, rămân nemodificate.

Tarife mai mari pentru mesele din piețe

Primăria Zalău propune majorarea, de anul viitor, a tarifelor practicate pentru închirierea locurilor publice. Așadar, comercianții din piețe vor plăti mai multe pentru mesele la care își vând marfa. În piața Centrală, dar și în piața Astralis, o masă care costă acum 10 lei pe zi va costa 12 lei, iar cele care costă 6 lei vor costa 7,5 lei. Tariful de pornire a licitației pentru rezervarea meselor se majorează de la 125 de lei pe lună la 156 lei, respectiv de la 92 la 115 lei pentru mesele mai mici. La vitrinele frigorifice, tariful crește de la 10 lei pe zi la 12,5 lei pe zi. În piața Dumbrava Nord, tarifele urcă de la 1,5 lei la 2 lei pe zi. În plus, închirierea unui cântar va costa 5 lei pe zi, față de 2 lei, cât e în prezent. Și intrarea la toaleta publică se scumpește. În loc de 0,50 lei, tariful va fi de 1,5 lei.