Cultivarea legumelor din răsaduri poate fi atât o afacere profitabilă, cât și o activitate plăcută care să asigure mai apoi, din recoltă, o hrană sănătoasă pentru autoconsum. De felul în care plantați răsadurile depinde reușita viitoarelor culturi de legume din grădină sau din solar. O mare importanță o are distanța dintre răsaduri, la plantare.

Cultura de roșii. După ce obținem răsadurile, la cca 55-60 de zile de la plantarea semințelor, urmează mutarea acestora în grădină. Nu plantăm niciodată răsadurile într-un substrat rece. Începem plantarea roșiilor atunci când temperatura solului ajunge la 9-10 grade. Dacă valoarea este sub 8 grade, trebuie să așteptăm zile mai calde sau să recurgem la brazdele încălzite. Cum procedăm: scoatem stratul fertil de deasupra viitoarei brazde; în brazda adâncită punem bălegar macerat, resturi vegetale menajere, iarbă cosită, buruieni sau cenușă; acoperim cu pământul dislocat fertil și învelim cu o folie de culoare închisă. La soare se va forma cunoscutul biogaz. Se introduc tomatele în pământ, până la prima frunză adevărată. Se udă fiecare plantă cu ½ l apă/ zilnic în primele 7 zile, apoi se va face udare din abundență, o dată la 9-12 zile. Mugurii florali numeroși leagă rodul. Distanța de plantare pentru roșii trebuie să fie de 70-80 cm între rânduri și 30-40 cm între plante.

Cultura de varză. Plantarea răsadurilor se face când plantele au 2 luni și au dezvoltat deja 5-6 frunze adevărate. Înainte de plantare se fasonează răsadul, adică se scurtează vârful rădăcinii și al frunzelor. La 2 săptămâni după plantare, se face mușuroitul în jurul verzei. Distanța de plantare la varză este de 70/30 cm.

Vârsta răsadurilor de ardei la plantare trebuie să fie de 60-65 de zile. Se plantează atunci când solul are peste 15 grade Celsius. Răsadurile se plantează pe strat înălțat, în câte 2 rânduri, la distanță de 70 cm.

Plantarea răsadurilor de vinete se face la 15-20 cm adâncime, la o distanță de aproximativ 50-60 cm între plante și la 1 metru între rânduri. Se udă solul înainte de plantarea răsadurilor. Vinetele sunt plante rezistente la îngheț și rodesc în perioada verii. Este indicat ca acestea să fie plantate în grădină, la jumătatea lui mai, inceputul lui iunie.

Cultura de castraveți. Răsadurile se pun în pământ la începutul lunii mai, având în vedere că această cultură este foarte sensibilă la îngheț, la 1 m între rânduri și 0,5 m pe rând. O lucrare foarte importantă la castraveți este ciupitul vârfurilor, care contribuie la obținerea unei recolte mari și timpurii. Îngrășarea suplimentară are o contribuție deosebită pentru aceste plante. Prima îngrășare se face la 10-15 zile de la răsărire, iar a doua la 15-20 de zile de la prima.