A-nceput iar nebunia incendiilor de vegetație: 16 hectare distruse de flăcări!

În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, efectivele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Porolissum” Sălaj au gestionat 74 de solicitări primite din partea populației, privind acordarea măsurilor de prim ajutor, stingerea incendiilor și operațiuni destinate protecției comunităților.
Pe lângă intervenția echipajelor SMURD la 52 de cazuri pentru acordarea primului ajutor medical calificat de urgență și în transportarea la spital a persoanelor cu traumatisme ori cu probleme medicale grave, pompierii au intervenit și la 11 incendii.
Dintre acestea, nouă incendii s-au produs la vegetația uscată!
Echipajele operative din cadrul ISU Sălaj au fost solicitate să intervină în localitățile: Bodia, Popeni, Oarța de Jos, Pustă Vale, Cehei, Sălăjeni, Sânmihaiu Almașului, Chichișa și Brebi.
În urma incendiilor au ars aproximativ 16 hectare.
Pompierii vă recomandă:
Având în vedere numărul ridicat al incendiilor de vegetație uscată, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată, deoarece acest lucru este INTERZIS.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar a vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot extinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.
NU UITAȚI! Adoptarea unui comportament preventiv poate salva vieți și bunuri. Consultați sursele oficiale de informare unde regăsiți măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.