A inceput si s-a sistat demolarea coloniei de romi din Lupoaia

imagine-articol0_52850

 

In comuna Creca, mai precis in satul Lupoaia, comunitatea are o problema pe cat de serioasa pe atat de veche si de stresanta. Este vorba de o colonie de romi instalata ilegal de pe urma careia s-a ales cu multa paguba materiala si sociala. La solicitarea localnicilor, Primaria Creaca face de cativa ani demersuri pentru daramarea colibelor coloniei, cu speranta ca pacea va reveni in sat. Primaria a obtinut demult sentinta definitiva pentru acest demers, numai ca lcrurile s-au complicat mult. Si se vor complica si mai mult.

La inceputul saptamanii trecute, in 24 octombrie, a avut loc o actiune care viza demolarea locuintelor din colonia de romi, in baza sentintei judecatoresti ramase definitiva si irevocabila din anul 2015. A avut loc demolarea unei constructii din cele patru care constituie colonia, dar, spune primarul Eugen Terec, „s-a intervenit pentru sistarea actiuni de demolare a celorlalte constructii datorita timpului foarte inaintat, vine sezonul de iarna si sunt foarte multi copii in componenta acestei colonii de romi”.
Asa ca lucrarile de demolare au fost sistate si amanate pana in primavara anului 2017.

Se cauta o solutie pentru punerea
in legalitate a romilor din Lupoaia

Ce s-a intamplat de fapt si ce urmeaza sa se intample ne spune primarul din Creaca.
„Am avut o intalnire cu reprezentantii romilor din judet. Urmeaza ca saptamana aceasta sa avem o intalnire la primarie si de comun acord sa identificam solutiile legale pentru a putea sa-i punem in legalitate pe acesti romi si sa eliberam terenul care face parte din domeniul public al comunei. Respectiva sentinta a fost atacata de mai multe ori de catre reclamant, facand aluzie si la situatia materiala a romilor, la neajunsurile cu care se confrunta, insa nu putem sa nu punem in aplicare o sentinta definitiva si irevocabila. In acest sens am angajat un executor judecatoresc care va pune in aplicare aceasta sentinta. Sa speram ca de comun acord cu respectivii cetateni de etnie roma vom gasi o modalitate legala de a se stabili acolo sau intr-o alta locatie pe care le-o vom pune la dispozitie, cu respectarea conditiilor legale”, ne relateaza primarul Eugen Terec situatia la zi, de unde rezulta si perspectiva ca romii din Lupoaia sa ramana acolo.

La începuturi a fost doar familia Lingurar

Prin anul 1992, o familie de romi venita de prin partile Gâlgaului pe Almas si-a înjghebat o coliba, pe o pasune situata în partea de nord a satului Lupoaia. Odata cu venirea frigului, familia Lingurar i-a solicitat lui Liviu Talos, primarul din acea vreme, o autorizatie sa-si construiasca o casa pe pasune. Primarul nu s-a legat la cap, însa le-a aprobat verbal romilor construirea unui adapost pe terenul primariei. Familia Lingurar si-a înaltat o locuinta din chirpici cu fata spre nord si a vopsit-o în culori stridente. Apoi au început sa vina cete de romi pe pasune si s-au asezat si alte familii aici. Vazând ca nimeni nu le are baiul, si-au construit, fara nici o aprobare, locuinte din pamânt batut între bârne.

Au urmat nelegiuiri cu duiumul si scandaluri
cu oameni bagati în spital si politisti agresati stop_coloana

Daca la începuturi nimeni nu purta grija romilor, pentru ca vara unii dintre ei se angajau ciurdari la ciurda satului si mai câstigau bani si ceva de ale gurii. Dar cu timpul s-au lenevit si au început sa fure. Mai întâi produse din câmp, cartofi si porumb, mai apoi gaini si porcii din afumatoare, si-n cele din urma dadeau lovitura la locuintele satenilor, acolo unde erau oameni batrâni, femei vaduve, ori familii plecate momentan de acasa. Un raport al Politiei din Creaca arata ca în noua luni au fost sparte 13 locuinte. Multi dintre hoti sunt minori, bagati la înaintare de catre parinti. Exemple sunt cu nemiluita.
Scandalurile se tineau lant în „cartierul” de romi de pe pasunea Lupoaiei. Cu vreo câtiva ani în urma, seful de post din Creaca a fost fugarit de romi, abia reusind sa se ascunda în bufetul din sat si sa cheme trupele speciale de la Zalau. Trei romi au fost atunci dusi la zdup, dar tot nu s-au astâmparat. “
n 2014, în luna aprilie, o ceata de romi din Lupoaia, înarmata cu furci si topoare, i-a atacat pe cetatenii satului Jac si pe ciobanii unor turme de oi. Un crescator de oi a fost batut în asa hal, încât a trebuit internat în spital.
Anul trecut, in iunie, un politist din cadrul Postului de Politie Creaca a fost agresat de Stelian David Rostas, un rom din Lupoaia, comuna Creaca. Rostas, în vârsta de 42 de ani, l-a lovit pe politist în zona fetei si a toracelui cu pumnii si cu picioarele. Rezultatul pentru politist au fost buze sparte, contuzii si escoriatii. Omul legii fusese chemat sa aplaneze un conflict izbucnit in colonia de romi. Situatia s-a agravat când politistul a încercat sa-i puna catusele. Atunci au sarit mai multi romi asupra politistului si l-au cotonogit. Pâna si un rom minor s-a gasit sa puna umarul la agresiune. Varga Andrei, din Letca, de numai 15 ani, care locuia fara forme legale la familia Rostas, a scos un par din gard si s-a napustit cu el asupra omului legi.

Trei ani prin instante

Unul dintre obiectivele declarate ale primarului Eugen Terec a fost dezafectarea coloniei, la insistentele satenilor. Cum nici o familie de romi nu este proprietara pe terenul de sub casa si nici autorizatie de constructie nu are, Eugen Terec a crezut ca e floare la ureche sa-i evacueze pe romi. N-a fost sa fie asa. Mai bine de trei ani de zile a umblat prin instante pentru a demonstra ca terenul este al primariei, proprietate publica privata, si cocioabele sunt construite ilegal. Asa ca trebuie demolate. In 7 ianuarie, primarul Terec declara pentru „Graiul Salajului”, referitor la evacuarea familiilor de romi de pe pasunea Lupoii: „Nu o fac cu draga inima, dar asa nu se mai poate”. Si comunitatea este de acord cu primarul, ca asa nu se mai poate. Dar trebuie sa se mai poata, pentru ca acum demolarile sunt sistate si se cauta solutii pentru intrarea in legalitate a romilor. „Trebuie sa le intindem o mana de ajutor sau sa-i intelegem pana la primavara, cand o sa avem o discutie cu ei si o sa-i punem in legalitate”, spune acum primarul.