A inceput ceea ce in traditia crestinilor majoritari din Romania se numeste Postul Sfintei Marii sau Santamariei. Un post pregatitor pentru doua sarbatori importante ale crestinismului ortodox Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august). Anul acesta postul a inceput in 31 iulie si nu pe 1 august. Despre originea acestui post se spune ca are legatura cu Sinodul al III-lea Ecumenic din anul 431 tinut la Efes, cand Maria, mamei fondatorului si figuri centrale a crestinismului, Isus din Nazaret, i-a fost recunoscut statutul de Theotokos, adica de "Nascatoare de Dumnezeu", in timpul disputei dintre Chiril, patriarhul Alexandriei, si Nestorie, patriarhul Constantinopolului, perioada in care se trece de la crestinismul simplu si autentic la cel doctrinar. Nestorie sustinea ca Iisus Hristos nu a fost si Dumnezeu, ci numai om, si, ca atare, Maica Domnului nu trebuie considerata "Nascatoare de Dumnezeu", ci numai "Nascatoare de om" sau, cel mult, "Nascatoare de Hristos".
rn
Conform site-ului crestinortodox.ro Postul Adormirii Maicii Domnului aminteste de postul pe care Fecioara Maria l-a tinut inainte de trecerea sa din aceasta lume. Dincolo de convingerile personale inoculate de propria religie, oricine prin practicarea unui post alimentar, fara exagerari, poate sa realizeze importanta actiunilor de dezintoxicare si de repaus al intregului tub digestiv.
In timp ce la altii atentia pentru alimentatie a fost mai dezvoltata prin diete moderate, postul la romani a fost un mod, am zice aproape unicul, de a preveni excesele alimentare ale credinciosilor. De acest post, pot profita din plin zalauani, care au participat la "Zilele Zalalui" si s-au infundat de mici si bere.