Viata bate filmul, ne spune cazul fetitei de numai 10 ani care s-a ales cu fata si capul pline de vanatai dupa ce a incercat sa-si apere mama de furia unui tata alcoolic si cu numeroase antece-dente de violenta. Povestea este cu atat mai trista cu cat autori-tatile spun ca… nu prea se poate face nimic…
O familie cu o istorie trista, o mama si copii fugari; vieti compromise
La sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj s-au mai confruntat cu inca un caz de copil abuzat de parinti. O fetita de zece ani a fost lovita de tatal ei si a ajuns la spital plina de vanatai pe fata. Minora a vrut sa intervina in apararea mamei, care era agresata de sotul ei, din pacate, nu pentru prima oara. Cazul a fost adus in atentia DGASPC de catre reprezentantii Spitalului Judetean Salaj. Din datele furnizate de conducerea spitalului reiese ca minora a fost diagnosticata cu traumatism cranio-cerebral minor, tramuatism facial minor, si din punct de vedere pediatric „cu relatii normale”, motiv pentru care nu a necesitat spitalizare”. Violeta Milas a precizat ca familia fetitei este in atentia specialistilor sociali de mai multi ani. Cei doi soti s-au confruntat cu tot mai multe probleme financiare si emotionale, la care cu greu faceau fata, de cand le-a murit un baiat, si mai apoi, un altul, care a trecut de varsta majoratului a ajuns sa-si ispaseasca pedeapsa in spatele gratiilor pentru un furt. Au ramas acasa cu inca doi baieti si doua fete. Sotia a ajuns de mai multe ori la centrul social in regim de urgenta cu copiii ei, din cauza tot mai deselor episoade violente (pe fondul consumului de alcool) ale sotului ei. In 2004 si in 2006 a fost primita la solicitarea ei, impreuna cu cele doua fetite, in centrul social din Zalau, in regim de urgenta, pentru ca la doar un an sa vina din nou cu toti cei patru copii, de data aceasta la centrul maternal din Cehu Silvaniei. Aici, mama celor patru copii a stat doar trei luni, dupa care s-a intors acasa singura. In anul 2008 parintii au facut catre directie prima solicitare de reintegrare a copiilor in familie, insa fara castig de cauza, deoarece nu erau incadrati si nu realizau venituri. In schimb, in 18 iunie 2009, cererea lor a fost aprobata, copiii putandu-se reintoarce acasa, deoarece atat mama cat si tatal aveau servici si cu ce-i intretine. Asistentii sociali ai DGASPC au monitorizat familia in continuare, cu toate ca si-au schimbat in repetate randuri domiciliul, pentru a nu mai fi deranjati de acestia. Violeta Milas ne-a spus ca „in ultima perioada s-a constatat ca desi traiau in conditii modeste, cei doi painti au reusit sa asigure traiul copiilor. E drept ca tatal mai consuma alcool dar mult mai rar, si ca in familie, intre cei doi soti nu au mai avut loc conflicte majore. In tot acest rastimp nu am avut dovezi ca tatal ar fi lovit copiii, ci doar pe mama. Si nici acum nu ar fi lovit fetita, daca ea nu ar fi intervenit sa-si apere mama^. Directorul DGASPC a mentionat ca „tatal copiilor o acuza pe mama ca nu stie sa-si rezolve problemele si conflictele cu el si el nu accepta ca ar avea vreo vina in relatia lor”.
Deocamdata nu putem face nimic…
Cum mama nu a depus nici o plangere penala deocamdata nu se prea poate face nimic. Sau nu prea multe. Mama nu a depus plangere nici la politie, nici cerere de divort. Cu toate acestea, sunt inregistrate, dupa cum sustine Violeta Milas, sase avertismente de la politie pentru sotul agresiv, pe motiv ca a tulburat llnistea publica, respectiv, a vecinilor. La aceasta data mama se afla la centrul social din Zalau in regim de urgenta impreuna cu fetita de zece ani. Tatal locuieste singur, iar ceilalti copii cu bunica din partea mamei in Fetindia. Pe cei patru copii care sunt in vizorul directiei, tatal s-ar putea sa nu mai aiba permisiunea de a-i vizita, in ipoteza ca mama ar depune divortul, asa cum inclina deja s-o faca. Daca nu, si se aduc dovezi ca au fost batuti copiii, tatal risca sa fie decazut din drepturi, iar copiii ii vor reveni mamei.
Nici primul, nici ultimul…
O poveste asemanatoare s-a mai petrecut, dupa cum ne-a relatat directorul DGASPC, anul trecut, cand au fost adusi de la Voivodeni, comuna Dragu, patru frati. Cazul a fost sesizat de vecinii care au reclamat faptul ca mama a parasit domiciliul, dupa ce a fost agresata de sotul ei. Copiii au fost tinuti in regim de urgenta la Zalau timp de un an, pana cand parintii si-au rezolvat neintelegerile dintre ei. Un alt caz este pe rol la ora actuala. O femeie din Horoatu Crasnei si-a batut cei patru nepoti aflati in ingrijire (erau copiii fratelui din Bacau, plecat la lucru cu sotia in strainatate). Femeia a motivat ca-i bate pentru ca cei mici nu invata bine. Au fost luati, de asistentii sociali si politie, in urma unei sesizari iar acum sunt in centrul social in regim de urgenta.
A ”incasat-o” aparandu-si mama
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...