Aleșii noștri, corupții noștri
Conflict de interese și incompatibilitate

O statistică recentă ne arată că, la nivel national, in jur de 2.000 de primari și viceprimari au fost condamnați sau sunt in proces cu Agenția Națională de Integritate pentru săvarșirea infracțiunii de conflict de interese și incompatibilitate.
Dintre edilii sălăjeni, primul, de altfel și singurul pană acum aruncat după gratii este primarul de Meseșeni, Sandu Bercean. După apeluri și recursuri, judecătorii Inaltei Curți de Casație și Justiție l-au condamnat pe Sandu Bercean la șase luni de inchisoare cu executare, interzicandu-i-se totodată să aleagă sau să fie ales, dar și să ocupe o funcție in autoritatea de stat. Instanța supremă l-a găsit vinovat pe prim edilul de Meseșeni de conflict de interese in formă continuată și fals intelectual.
Nici primarul orașului Jibou, Eugen Bălănean, nu a scăpat basma curată. Intr-o primă fază, Bălănean a fost condamnat de către magistrații Judecătoriei din Jibou la un an de inchisoare cu suspendare. Primarul a făcut apel. Curtea de Apel din Cluj a menținut sentința Judecătoriei din Jibou și, asfel, primarul orașului de pe Someș este condamnat pentru două infracțiuni de conflict de interes la un an de inchisoare. Se suspendă executarea pedepsei pe un termen de incercare de trei ani, sub supravegherea Serviciului de Probațiune de pe langă Tribunalul Sălaj. Sunt suspendate și pedepsele accesorii, așa că Eugen Bălănean nu-și pierde nici un drept și a rămas in continuare primar al Jiboului.
După ce a incheiat cu Parchetul de pe langă Judecătoria Zalău un acord de recunoaștere a vinovăției, Maior Andrei, primarul comunei Crișeni, a fost condamnat de Judecătoria din Zalău la un an de inchisoare cu suspendare condiționată pentru săvarșirea infracțiunii de conflict de interese (și-a angajat fiul in funcția de consilier personal al primarului). Cu toate că a făcut acordul cu parchetul, Maior Andrei a inaintat apel la Curtea de Apel Cluj. Magistrații de la Cluj i-au injumătățit pedeapsa, așa că Maior Andrei a scăpat cu șase luni de inchisoare cu suspendare.
Primarul comunei Dragu, Iuliu Claudiu Lazăr, s-a aflat in stare de incompatibilitate de mai multe ori. A deținut, simultan, calitatea de funcționar public și cea de primar al comunei Dragu. Tot Lazăr și-a angajat mama pe post de consilier personal al primarului. ANI a sesizat faptele și l-a trimis in judecată pe primar.
Printre primarii acuzați de ANI de incompatibilitate se numără și primarul și cei doi viceprimari ai Zalăului. Viceprimarul Daniela Coța este judecată pentru incompatibilitate pentru că a deținut și calitatea de reprezentant in Adunarea Generală a Asociaților (AGA) la Transurbis, Electrica și Citadin. Viceprimarul Nicolae Fazakas a fost și el in AGA la Transurbis. Primarul Radu Căpilnașiu a avut și calitatea de reprezentant in AGA la SC E-star SA, Distriterm SRL și Citadin SRL.

Abuz in serviciu, fals intelectual

Nicolae Liviu Fărcaș, primarul comunei Cizer, este acuzat de abuz in serviciu, asimilat infracțiunilor de corupție. Ordonator de credite fiind, a dispus plata a 2.150 de lei către o intreprindere individuală deținută de fiica sa. Alți 15.900 de lei au fost livrați in contul unei firme in care primarul avea specimen de semnătură.
Predecesorul lui Fărcaș, Nicolae Cristea, a fost primar al comunei Cizer in perioada 2008 – 2012. In acea perioadă a incheiat contracte de achiziție publică și a plătit lucrări care nu au fost executate. Nicolae Cristea este acuzat de uz de fals pentru că a semnat factura de recepție la lucrările neefectuate. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Șimleu Silvaniei.
Conducerea Primăriei din Mirșid (Călin Bereschi – primar, Ovidiu Bode – viceprimar, felicia Mureșen – secretar, Anca Ardelean – inginer topograf) a fost trimisă in judecată pentru abuz in serviciu, asimilat infracțiunilor de corupție. Dosarul se află pe rol la Judecătoria Zalău.

Medici sălăjeni prinși cu mită și falsuri

La inceputul acestui an, procurorii Parchetului de pe langă Tribunalul Sălaj au dat in vileag unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de luare de mită. stop_coloana Este vorba de medicul Sorin Mircea Pașca, expert in cadrul Oficiului pentru Expertiza Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă din subordinea Casei Județene de Pensii Sălaj. Frecvența cu care erau săvarșite infracțiunile de luare de mită era foarte mare. In doar 11 zile, inculpatul a săvarșit 125 de astfel de infracțiuni. Cu alte cuvinte, aproape fiecare persoană care intra in cabinetul lui Pașca oferea bani. Sumele erau cuprinse intre 100 de lei și 100 de euro, in funcție de serviciile pe care le solicitau pacienții (reexaminarea gradului de invaliditate in vederea pensionării, reexaminarea gradului de invaliditate a celor deja pensionați, prelungirea concediilor medicale ce depășeau 90 de zile etc). In urma perchezițiilor, la domiciliul lui Pașca au fost găsiți 17.845 de lei, 800 de euro, lingouri de aur, bijuterii, bunuri pe care a fost pus sechestrul asigurator. Invitat la Parchetul de pe langă Tribunalul Sălaj, Sorin Mircea Pașca a fost reținut 24 de ore, apoi pus in libertate pană in ziua de azi. Și tot pană in ziua de azi, medicul Pașca iși practică meseria la același cabinet de expertiză medicală. Nu știm dacă Sorin Mircea Pașca mai ia mită, dar știm o vorbă din popor: “Lupul iși schimbă părul, dar năravul ba”.
Un alt medic care a ajuns in fața instanței este Liviu Garbea, șeful secției de Reumatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgențe Zalău. Garbea este acuzat că a primit mită in valoare de 2.755 de lei și bunuri (cafea, carne, țuică). Denunțul a venit din partea pacienților. Magistrații Tribunalului Sălaj l-au condamnat pe medicul Liviu Viorel Garbea la un an și patru luni de inchisoare cu suspendare și interzicerea unor drepturi, printre care și cel de a profesa medicina timp de un an de zile. Sentința nu este definitivă.
Medicul de familie Cătălina Va-neta Glodan și asistenta sa Codruța Mariana Mureșan au falsificat peste 340 de rețete, creand un prejudiciu de 33.000 de lei. Atat medicul de familie cat și asistenta și-au recunoscut vina și au fost de acord cu pedeapsa de doi ani de inchi-soare cu suspendare. Judecătoria Zalău nu a fost de acord cu propunerea procurorilor și procesul se află pe rol.

Evaziune fiscală de cinci milioane de euro

După 33 de percheziții domiciliare, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj au adus la audieri 25 de persoane, dintre care nouă au fost arestate. Ele sunt suspecte de săvarșirea infracțiunilor de delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală și constituirea de grup infracțional organizat. Intr-o primă fază s-a constatat că prejudiciul produs este de cinci milioane de euro. Ancheta propriu-zisă a inceput in 2012, cand Garda Financiară a sesizat procurorii DIICOT despre existența unor firme de tip fantomă, sumele de bani obținute in urma activităților de evaziune fiscală și delapidare intrand in posesia societăților beneficiare care controlau și societățile fantomă. Societățile cu activitate comercială semnificativă, prin intermediul administratorilor lor, racolau persoane, de regulă cu posibilități materiale reduse, persoane fără adăpost, care in schimbul unor sume modice (100 – 200 de lei) erau de acord să devină administratori ai unor sociatăți comerciale fantomă. Unii dintre aceștia nu știau ce se intamplă, nu știau nimic de fraudele fiscale săvarșite de către liderii grupării de crimă organizată. Cine sunt, de fapt, “oamenii de afaceri” sălăjeni arestați. Cu excepția lui Nicolae Pavel, care este din Tășnad, toți ceilalți opt arestați, unii la domiciliu, sunt sălăjeni. Chira Sebastian a pus bazele rețelei de firme fantomă. Galiș Ioan și cumnatul său Huluban Ioan sunt administratori ai firmelor de transport Eurocard 2000 și Eurocard 2007. Biriș Gavril este administratorul unei firme de transport din Șimleu Silvaniei. Badoc Marinel, asociat cu Biriș Gavril la firma de transport, este un fost polițist. Boita Emil, Boier Vasile Valer și Dejeu Gheorghe Dorel sunt toți “afaceriști” sălăjeni, insă numele lor nu sunt asociate cu firme de notorietate. Cei nouă au fost arestați, insă catorva dintre ei, după apel la Curtea de Apel Cluj, li s-a admis arestul la domiciliu. Cum faptele infractorilor s-au derulat pe parcursul a patru ani, cercetările continuă, fiind un volum mare de muncă.