Data de 30 septembrie 2021 ese data limită pentru plata celei de-a doua tranșe a impozitelor locale, pentru proprietarii de case, terenuri sau mașini. Conform Codului Fiscal, impozitul local se plătește anual, în două rate egale, până la 31 martie, respectiv 30 septembrie.

Pentru plata anticipată a impozitelor locale pentru mașini, terenuri și clădiri, datorate pentru întregul an, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificație de până la 10%. Însă impozitul pe teren, mai mic sau egal cu 50 de lei, este recomandat să se plătească integral, la primul termen de plată.

În cazul contractelor de închiriere, cesiune, administrare sau folosință, care se referă la perioade mai mari de o lună, impozitul pe teren se achită până la data de 25 inclusiv, a lunii următoare fiecărei luni din perioada de valabilitate specificată în contract.

Codul Fiscal a fost actualizat în 21 decembrie 2020, prin Legea nr.296/2020, fiind introduse o serie de modificări legate de impozitarea clădirilor folosite pentru servicii turistice, dar și calcularea impozitului pentru clădirile cu destinație mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, de la data de 1 ianuarie 2021. Clădirile în care activează cabinete de medicina familiei sau unități sanitare publice nu mai sunt impozitate. De asemenea, nici casele de cultură ale sindicatelor. Fac excepție încăperile destinate activităților economice. Anterior modificărilor aduse Codului Fiscal, legea menționa absența impozitării doar în cazul unităților sanitare publice. În plus, persoanele cu handicap temporar, care dețin un certificat de handicap revizuibil, vor fi scutite de la plata impozitului, iar această scutire se acordă începând cu data eliberării noului certificat de handicap. Documentul trebuie să aibă continuitate și să fie depus la sediul ANAF, în termen de 45 de zile.

Nu se percepe impozit pe locuințele deținute în proprietate sau coproprietate de către persoanele cu handicap grav și accentuat, de către persoanele încadrate în gradul I de invaliditate sau de către reprezentanții legali ai acestora, pe perioada de îngrijire, supraveghere și întreținere.

Autoritățile locale pot hotărî reducerea sau scutirea de plata impozitului pe teren pentru acele terenuri afectate de calamități naturale, pentru o perioadă de maximum 5 ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului în care s-a produs evenimentul.