A dat frigul și foamea printre cei mai săraci dintre săracii Zalăului

A venit frigul. Un frig cenușiu care te bagă în amorțeală. „n locurile rău famate ale Zalăului, locuri pe unde îți e cam groază să treci după lăsarea întunericului, nu se mai adună nici oamenii străzii, nici aurolacii nu nu mai trag prenandez din pungile de plastic ca-n vară. Le e frig și lor și se împrăștie care încotro pentru a-și ocroti mădularele de frig. „n zona catedralei Sfânta Vineri, vis-a vis de Perla ori în zona Adăpostului de Noapte, odată cu înserarea se așterne o liniște parcă ireală, în comparație cu larma din serile de vară.
La Adăpostul de Noapte, toate locurile sunt ocupate
La Centrul Social de Urgență (Adăpostul de Noapte) din Zalău sunt 50 de paturi. Oana Bucur, șefa centrului, spune că în cazuri extreme fiecare cameră se poatre suplimenta cu două paturi. „La ora actuală, toate locurile sunt ocupate, Cum dă frigul, oameni străzii se întorc la noi. Au condiții omenești aici, numai că trebuie să îndeplinească anumite condiții. Tot omenești, aș zice eu. Adică să nu fi folosit băuturi alcoolice ori alte substanțe interzise”, precizează șefa centrului.
Luni dimineața, în adăpost era frig. Prin câte o cameră, câte un radiator încerca să dezmorțească aerul. Oana Bucur spune că și ei îi este frig, dar încă n-a primit aprobare de la șefii mai mari să pună în funcțiune centrala proprie. Așa că suflă-n pumni. Asistaților care își petrec noaptea în centru li s-a oferit o pătură în plus.
Șapte tineri râvnesc la o locuință proprie
Există la etajul trei al adăpostului șapte camere tip garsonieră unde sunt cazați tineri dezinstituționalizați care au un loc de muncă. Aceștia sun obligați să pună deoparte 70 la sută din venit pentru a-și putea cumpăra pe viitor un spațiu de locuit. Ștefania, o tânără de 24 de ani, speră ca până-n vară să adune banii necesari achiziționării unei garsoniere. Și Mihai se apropie de 25.000 de lei. Tinerii speră să aibă casa lor, să și-o gătească cum cred de cuviință, să nu fie goniți la ora 7.00 din locuință. Spun asta pentru că programul Adăpostului de Noapte este de la ora 19.00 la ora 7.00 pe perioada de vară și de la ora 18.00 la ora 9.00 pe vremea când crapă pietrele de ger.
Culcuș și pentru bețivi și drogați
La subsolul centrului este amenajat un loc special pentru cei care au consumat băuturi alcoolice ori substanțe interzise. Sau, altfel spus, pentru bețivi și drogați. În jur de 20 de persoane pot fi găzduite în acest spațiu. Mulți dintre ei sunt agresivi. N-au trecut decât două zile de când Andrei Maghiar din Turbuța, cu stagii prin pușcăriile din Spania, a agresat-o pe șefa centrului, amenințând-o cu moartea pe ea și pe familia ei. Oana Bucur a depus plângere la poliție. Și Dorina Baboș, șefa Directiei de Asistență Socială Comunitară, a fost amenințată în repetate rânduri de asistații sociali, unii cu probleme la „mansardă”.
E frig în PT 9 ca în colinzile cu magi
La câțiva metri de Adăpostul de Noapte se află fostul Punct Termic nr. 9. După abandonarea lui, autoritățile au luat hotărârea de a amenaja aici un spațiu pentru oamenii străzii care n-au un loc unde să pună capul pe o pernă. Și au fost mulți care s-au înghesuit aici, în condiții de grajd. Începând din această vară, spațiul a fost amenajat, recomparimentat cu pereți din rigips. „Camerele” într-adevăr sunt mici, dar suficiente pentru o persoană sau chiar două. Există două băi la capăt de culoar, există apă, dar nu există nici o sursă de căldură. stop_coloana Celor care s-au aciuat aici se încălzesc cu reșouri și radiatoare. Și asta îi costă. Din puținii bani din ajutorul social ori de cel din handicap, pe perioada de iarnă cheltuiesc pe utilități cam toată suma. Dorina Baboș spunea că deocamdată s-a investit pentru amenajarea spațiilor, dar se vor găsi soluții și pentru o sursă de căldură la PT 9. Nu rămân lucrurile așa, ne-a dat de înțeles șefa DASC. Cert este că iarna își cere drepturile. Și locatarii din PT.9 nu o pot aștepta cu brațele deschise.
Hi Man nu mai are tavan
Cunoscutul personaj zălăuan Hi Man, sub numele său adevărat Kalai Tibor, a primit acum cinci ani din partea Primăriei Zalău un spațiu de locuit într-un punct termic. Spațiul era compartimentat în dormitor, baie, bucătărie. Ba a primit și mobilier din partea unor oameni inimoși din cadrul aceleiași instituții. Ce-i drept, tavanul era din placaj, dar cum la vremea aceea funcționa Uzina Electrică, Hi Man avea agent termic în calorifere din belșug. Cu timpul lucrurile s-au stricat. Uzina Electrică a intrat în grevă pe viață și Hi Man a rămas în frig. Dar nu s-a descurajat. Iarna trecută a folosit un reșou. L-a folosit cu zgârcenia, dar tot a rămas cu o restanță de 300 de lei. Din ajutorul său de handicap de 270 de lei, găsind înțelegere la conducerea DASC, a plătit în rate toată vara întreaga sumă. Alt ghinion s-a abătul asupra locuinței lui Hi Man când s-a spart conducta de apă. Aproape șase luni a stat Kalai Tibor fără apă. Căra combinația de doi hidrogeni și un oxigen de la fântânile arteziene. Acum Hi Man are apă câtă nu-i trebuie. Și de la robinet, dar și din tavan. Plăcile din placaj s-au spart. Omul le astupă cu cartoane și cu cârpe. Dar când vine o ploaie mai zdravănă, munca lui Hi Man devine zadarnică. A primit deocamdată promisiuni de la DASC, care îi administrează „casa”. Până când acestea vor prinde conturul realități, Hi Man doarme îmbrăcat și acoperit cu două plapume, gândid cum ar fi să nu plouă deloc pe planeta asta.
Cantina săracilor dă mâncare, dar nu chiar degeaba
La Cantina socială pun zilnic pace cu stomacul 90 de persoane. Sunt asistați sociali care n-au nici un venit (bătrâni bolnavi, copii provenind din familii foarte sărace (fără venituri). Cei care au venituri cât de cât și se încumetă să mănânce la Cantina socială trebuie să achite 30 la sută din venit. Hi Man, de pildă, ar trebui să achite 90 de lei din cei 270 pe care îi are drept venit. Hi Man nu se îndură. De altfel, doar 12 persoane își dau o treime din venit pentru mâncare, care este porționată atât pentru prânz, cât și pentru cină. Potrivit șefei de serviciu, Rozalia Potroviță, cei mai mulți asistați sociali care frecventează cantina socială sunt în perioada de iarnă. Oamenii vin cu sufertașele, își iau porția și pleacă acasă, unde o savurează în tihnă cu familila. Gabor Istvan, un copil de vreo 10 ani, spunea că „din mâncarea asta mânâncă și mama și cei doi frățiori ai mei”; și a rugat-o pe bucătăreasa șefă Maria Ficuț să-i dea o felie de pâine în plus. Femeia n-a rămas insensibilă. Dar câți oare dintre flămânzii Zalăului au posibilitate și îndeplinesc condițiile a de a îngurgita o masă caldă la vremea amiezii de la cantina săracilor ?!