În cazul sutelor de persoane păgubite de la Jibou, urmare a faptului că altcineva s-a folosit de datele lor pentru a lua bani împrumut de la C.A.R. Grup Unități, procurorul de caz a dispus luni continuarea urmăririi penale. Există o persoană în cauză bănuită de comiterea faptelor.
Surse neoficiale spun că suspectul ar fi o fostă angajată de la C.A.R. Grup Unități, exact persoana indicată de unii dintre cei păgubiți.
În ediția de luni, scriam despre faptul că sute de persoane din Jibou s-au trezit peste noapte cu datorii la C.A.R. Grup Unități și cu titluri de executare silită, pentru împrumuturi pe care nici măcar nu le-au contractat. Oamenii erau foști sau actuali clienți ai societății de împrumut, astfel că datele lor erau ușor de obținut de cineva din interior. O altă persoană a luat credite în numele acestora, folosind datele lor și ale giranților. Oamenii au aflat ce s-a întâmplat abia când au început să curgă somațiile și titlurile executorii.
Păgubiții spun că o angajată a instituției lua credite folosindu-se de informațiile din baza de date, nu le mai achita, avea grijă să rătăcească somațiile pe care C.A.R. le trimitea, astfel încât oamenii să nu afle de datorii. Angajata de la C.A.R., cea care s-a ocupat îndeaproape de acordarea creditelor, ar fi încercat să se sinucidă la scurt timp după ce fapta a ieșit la iveală, apoi a dispărut fără urmă, fără a mai putea fi luată la rost pentru cele întâmplate, spun surse din rândul victimelor.
Doar că C.A.R. a dat în judecată toți datornicii fără vină pentru a recupera împrumuturile neachitate, iar acum oamenii trebuie să dovedească faptul că acele credite nu au fost contractate de ei. Instituția le-a oferit posibilitatea de a plăti doar soldul, fără dobândă, însă victimele nu au de gând să restituie bani pe care nu i-au încasat.
Împrumuturile luate în numele oamenilor au valori între 2.000 și 10.000 de lei, sume la care se adaugă dobânzi și penalități de întârziere.
E vorba, spun victimele, despre aproape o mie de oameni păgubiți, aproximativ trei sute de persoane în numele cărora s-au luat împrumuturile, cărora li se adaugă circa 600 de giranți, executați silit și ei acum, pentru recuperarea banilor. Iar numărul păgubiților ar putea fi mult mai mare, pentru că, susțin cei care au primit deja somațiile, e foarte posibil ca unii dintre cei care aveau fond depus la C.A.R. să nu fi aflat încă faptul că și în numele lor s-au făcut astfel de împrumuturi.
Pe lângă faptul că acum sunt buni de plată pentru împrumuturi pe care nu le-au făcut, păgubiții, cu salariile poprite în baza titlurilor de executare silită, cheltuie alți bani în instanță, pentru a le fi deblocate conturile.
Doar pentru deblocarea conturilor, onorariul avocaților este de circa 2.000 de lei pentru un singur dosar. Taxele sunt și mai mari dacă vorbim de un proces penal, plus că mai trebuie achitate, pentru fiecare dosar în parte, taxa de timbru, taxa de cauțiune (10 la sută din valoarea sumei) și altele.
La Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Sălaj exista în lucru un dosar penal, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Jibou, având ca obiect infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune și delapidare. Dacă la finele săptămânii trecute era începută urmărirea penală in rem, adică doar cu privire la fapte, oamenii legii au anunțat luni, 16 februarie, că procurorul de caz a dispus continuarea urmăririi penale, existând și o persoană bănuită de comiterea faptelor.
Până la soluționarea cauzei mai este cale lungă, iar oamenii au ajuns deja în pragul disperării, pentru că, în paralel cu ancheta, au conturile blocate, iar din salarii li se rețin bani lună de lună.
Nu e corect! Asta e dreptate? Cum își permit cei de la conducerea C. A. R – ului sa facă asa ceva oamenilor nevinovați! Sa le fie rușine! Ei ar trebui sa își ceara scuze ca nu au fost capabili sa urmărească ce face angajata lor! Fraților! Dați – i în judecata și pe ea dar și pe cei care v – au dat în judecata pe nedrept și cereți – le o despăgubire uriașă PT. Daune morale! Dacă ei nu sunt în stare sa își aleagă personalul ca să fie un personal onest și moral… Sa plătească! (mai ales ca au avut tupeul sa ii dea în judecata pe bieții oameni! – cu toții sunt șocați!)! Cum adică sa plătească furtul din C. A. R-oamenii care au avut încrederea sa își lase actele pe mana unui angajat al C. A. R-ului? Incompetenta nesimțire și tupeu nerușinat din partea celor care i – au dat în judecata pe oameni!! Chemați televiziunea! (oare cei din conducere sau colegii doamnei chiar nu știau de ce face ea? Oare n – or fi luat și ei mita? Noi de ce sa nu ne întrebam dacă ei își permit sa dea în judecata oamenii nevinovați? De ce nu plătesc cei ce au angajat – o toate creditele false și apoi sa își recupereze banii dacă or mai putea de la ea??? Nedreptatea e în floare! Parca Jibou e blestemat! La început… B. C. R – ul… Acum C. A. R-ul… Ce ni se mai pregătește oare???