Persoanele care nu-si asigura locuinta in termen de sase luni vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei.
Cei opt milioane de proprietari de locuinte din tara vor fi obligati sa le asigure. Dupa ce a fost aminata de mai multe ori din lipsa unei lipse de date centralizata la nivel national, legea asigurarilor obligatorii pentru locuinte a intrat in vigoare si se aplica de ieri. Pool-ul de Asigurare a Locuintelor impotriva Dezastrelor (PAID) a reusit sa ajunga la o intelegere cu companiile de specialitate de pe piata internationala pentru reasigurarea politelor de asigurare obligatorii pentru locuinte. Asigurarea odata incheiata va proteja locuintele impotriva alunecarilor de teren, inundatiilor si cutremurelor.
Potrivit Legii 260/2008, casele vor fi impartite in doua categorii: in prima categorie intra casele de chirpici pentru care asigurarea va costa 10 euro pe an, iar despagubirea maxima va fi de 10.000 de euro, iar in a doua categorie intra casele cu structura de lemn sau beton, pntru care se vor plati 20 de euro pe an, iar despagubirile vor urca pina la 20.000 de euro.
Persoanele care doresc sa incheie o asigurare pentru locuinta o pot face la una dintre cele 13 companii de asigurari, care s-au inscris pe lista PAID: Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asigurari, Grawe, Credit Europe, ABC, Certasig, City si Platinum.
AMENZI PENTRU CEI CARE NU-SI ASIGURA LOCUINTA
Persoanele care nu-si asigura locuinta in termen de sase luni vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 100 si 500 de lei. Din cele 8 milioane de locuinte din tara sunt asigurate, in prezent, doar 15 la suta.
in judetul Salaj, procentul celor care si-au facut o asigurare de locuinta trece cu putin de zece la suta. Directorul Astra Asigurari, Bilc Eugen, ne-a informat ca numarul politelor intocmite pina in prezent se ridica la 3500. in cazul firmei Omniasig, numarul politelor intocmite se ridica la 1000, reprezentind cam trei la suta din numarul locuintelor din Salaj, potrivit directorului, Pop Gheorghe. insa, majoritatea asigurarilor de locuinta sunt cesionate la banci in urma contractarii unui imprumut. Firma Omniasig se va alia cu firma Platinum pentru intocmirea de asigurari pentru locuinte.
Asigurarea obligatorie a locuintelor este o idee veche a guvernantilor, aminata de nenumarate ori pina acum. in 2005, s-a discutat despre constituirea unei societati cu aceasta activitate, la care CEC sa fie actionar majoritar, proiect care nu s-a materializat. Primul termen avansat pentru intrarea in vigoare a asigurarilor obligatorii a fost 1 ianuarie 2006, iar de atunci proiectul a tot fost aminat. Abia in septembrie anul trecut s-au facut pasi concreti prin constituirea Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor de catre 13 societati de asigurare.