Pentru localnicii din Bocsa, conflictul dintre ortodocsi si greco-catolici este unul contrafacut.
Linistea din satul Bocsa nu te face sa crezi ca vreodata a fost un scandal intre enoriasii ortodocsi si cei greco-catolici; mai degraba te duce cu gandul ca totul s-a intamplat la nivelul conducerii celor doua parohii, si nicidecum in randul satenilor. La o zi dupa ce executorul a spart usa bisericii si jandarmii au impanzit localitatea – pentru a-i repune in drepturi pe greco-catolici, care si-au recastigat in instanta lacasul confiscat in ‘48 de comunisti – ortodocsi au venit la prefectura cu jalba-n protap pentru dreptatea lor – se considera majoritari si vor biserica pentru ei. Au fost impacati de prefect. Preotii celor doua confesiuni vor sluji pe rand, iar cheile le va avea proprietarul de drept. Am ajuns in comuna sa vedem ce spun oamenii. N-au nimic de obiectat. In centrul satului, aproape de biserica, ne intalnim cu badea Petru, ajuns la varsta de 77 de ani, fost chiabur, caruia i-a fost confiscata averea de catre comunisti. „Aici in sat mai suntem cam 150 de oameni nascuti si botezati greco-catolici. De la intemeierea comunei am fost numai catolici, dar in 1948, intr-o duminica, a venit parintele Barbolovici si ne-a anuntat ca de azi inainte suntem ortodocsi. Noi am zis bine, nu ne intereseaza cum o sa ne numim, ca pana la urma tot credinta te mantuie”. Cat despre scandalul dintre catolici si ortodocsi, nea Petru crede ca „invataturile date de comunisti au ramas in mintea unora si amu cred ca tati trebe sa fie ca ei, ortodocsi”. „Niciodata nu au fost probleme intre ortodocsi si catolici”, ne spune sateanul. Nici in 48’ n-au obiectat. Pentru ei pare firesc sa fie botezati catolici si sa aiba preot ortodox sau invers. Pana la urma toti sunt oamenii lui Dumnezeu. Conflictul intre confesiuni nu le apartine. „Popii sa se inteleaga intre ei si toate-s bune”.
L-am vizitat si pe preotul ortodox Stelian Gorgan, care spune sec:”Nu am avut ce face, a trebuit sa fim de acord cu intelegerea de la Prefectura”. La randul ei, Parohia Greco-Catolica Bocsa considera ca „prin retrocedarea bisericii greco-catolice din Bocsa proprietarului de drept, s-a facut un act de reparare a nedreptatii comise in 1948 de regimul comunist impotriva Bisericii Greco-Catolice, nedreptate care a afectat si comunitatea greco-catolica din aceasta localitate. In acelasi timp, prin folosirea alternativa a lacasului de cult greco-catolic, credinciosii ortodocsi din Bocsa vor putea continua sa aduca, dupa propria constiinta, lauda lui Dumnezeu intr-un loc potrivit pentru celebrarea serviciilor divine”. Pana la punerea in aplicare de catre executori a deciziei judecatoresti, greco-catolicii oficiau slujbele in muzeul Simion Barnutiu din Bocsa.
Traiul pune oamenilor cu totul alte probleme
Oamenii din Bocsa au cu totul alte probleme. Bataia pe biserica nu-i a lor. La barul din centrul comunei, lumea discuta despre agricultura si se mai racoreste dupa o zi de coasa sau de sapa. Badea Grigore deschide usa frigiderului, ia o bere si o intinde barmanului care o desface. „Pe caiet?”, intreaba barmanul. „Pe caiet, da’ unde?”, vine raspunsul batranului.
Locuitorii din Bocsa nu gusta scandalul dintre confesiuni
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...