Producatorii din agricultura sustin ca prin majorarea TVA, va determina o crestere a preturilor la alimente cu cel putin cinci la suta.
Oamenii de afaceri din domeniul agricol si alimentar si-au exprimat adesea dorinta aplicarii unei taxe diferentiate, mai mica la produsele de baza, astfel incat sa stimuleze domeniul. Numai ca fenomenul nu s-a petrecut. Cresterea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 19 la 24 la suta, masura luata de Guvern, zice-se, pentru scaderea deficitului bugetar, n-a tinut cont nici de data aceasta de doleantele taranilor, cu toate ca agricultura noastra este cu un picior in groapa. Cresterea TVA nu e o masura care anunta sfarsitul lumii, dar nici bunastare si fericire in casele romanilor nu aduce. Dimpotriva saracia si promiscuitarea, aflate in faza pronuntata de boboc vor da in floare. Mai ales ca papica noastra de fiecare zi este grav amenintata.

DE AR RAMANE CINCI LA SUTA…
Acum, cu aceasta “blagoslovire” a Guvernului avem cea mai mare TVA din Europa la industria alimentara. Toate, dar absolut toate preturile din industria alimentara vor creste cu cel putin cinci la suta, ajungandu-se lejer in unele cazuri pana la 10 la suta si poate mai mult. Spun asta pentru ca unii comercianti nu sunt dispusi sa suporte “greutatea” si sa majoreze preturile direct proportional cu cresterea taxei pe valoarea adaugata.

DILEMA PRETULUI PAINII
In industria moraritului si panificatiei este posibil ca pretul produselor sa creasca cu mai mult de cinci la suta. Cel putin asa sustine Agoston Iosif, patronul firmei “Europan”, cea mai mare unitate de acest gen din Salaj, care macina 180 de tone de grau zilnic. Urmare a crizei a scazut consumul si ca atare si productia de panificatie. Apoi, in urma ploilor din ultima vreme, culturile de grau au fost afectate, chiar daca n-au fost inundate, prin diminuarea cantitatii de gluten din bob. Astfel graul pentru panificatie, va fi in majoritate de calitate inferioara. Evident, pretul graului bun va creste. “Deocamdata suntem in dilema, facem tot felul de calcule in asa fel incat sa nu ne pierdem beneficiarii, dar nici noi sa nu intram in deficit”.

DEZAVANTAJ IN FATA IMPORTATORILOR
In sectorul carnii de pasare si oua niciun producator nu va putea suporta aceasta crestere pe costurile lui, este de parere Stelian Pop, patronul firmei Flavoia, mai ales ca in afara de motorina statul nu mai acorda nicio subventie anul acesta. Furajele s-au scumpit si se vor scumpi in continuare. Din aceste motive stocul de carne de pasare l-a lichidat zilele trecute si nu are de gand sa mai produca decat oua, daca nu se iau masuri. Masuri de reducere a TVA pentru produsele alimentare si mai ales masuri impotriva evaziunii fiscale, pentru ca producatorii interni care platesc TVA de 24 la suta sunt net dezavantajati in fata importatorilor care nu platesc TVA. Stelian Pop recunoaste ca va fi nevoit sa majoreze preturile intre 7 si 10 la suta.

LAPTELE SI PATRIA
Pe piata laptelui majoritatea producatorilor afirma ca vor majora pretul laptelui si cel al produselor lactate. Angela Bujor, administratorul SC Agrofacto din Bodia, nu stie cu cat va scumpi laptele, dar totul depinde de scumpirea furajelor. In schimb Florian Oprea (persoana fizica autorizata, PFA) din Marin, proprietar al uneu microferme de bovine o tine in ruptul capului ca nu va scumpi laptele orice s-ar intampla. El detine un dozator de lapte la parterul Mall-lui din piata centrala agroalimentara a Zalaului si tot cu 2 lei va vinde litrul si daca a crescut TVA -ul. Imi da de intetes ca ar face un act de patriotism. Fiecare dupa cum il tine cureaua.

NU DAI BON FISCAL, NU MARESTI PRETUL
Cum spuneam cresterea TVA va fi resimtita cu adevarat la pretul produsului de pe raft. Unele produse pe care le cumparam sunt de stricta necesitate si la ele nu se poate renunta. Corectitudinea fiscala ar trebui sa existe pentru ca altfel evaziunea creste. In piata de pilda, pretul la produsele agricole n-ar trebui sa creasca, pentru ca cei care vand rosii, ori branza, ori fructe nu dau bonuri fiscale zic unii analisti. Numai ca acesti producatori vor cumpara produsele fito-sanitare, ingrasamintele, samanta cu pret crescut dupa ce se aplica majorarea TVA-ului. Incalcite sunt caile… si mare va fi evaziunea.