Schimbarile radicale propuse de ministrul Funeriu in invatamant au suferit la randul lor schimbari radicale in Senat.
Controversata lege a invatamantului da din nou peste cap planurile elevilor si parintilor. Conform hotararii Comisiei din Senat, invatamantul obligatoriu va fi de 12 ani, iar cel primar va incepe la sase ani. Astfel, un an va fi destinat grupei pregatitoare, care va ramane la gradinita si va cuprinde copiii cu varsta intre cinci si sase ani. Invatamantul primar va fi de patru ani. Noutatea consta in faptul ca cei mici vor incepe scoala la varsta de sase ani si vor termina invatamantul primar la 10 ani.
Gimnaziul va fi de cinci ani si va fi urmat de copiii cu varste de la 10 la 15 ani. In ceea ce priveste liceul, acesta va fi de patru ani, din care obligatorii vor fi doi ani. Aceasta este varianta propusa de senatorul UDMR, Bokor Tiberiu. In total, un an de la gradinita, patru ani de invatamant primar, cinci ani de gimnaziu si cu doi an de liceu fac ca invatamantul obligatoriu sa dureze 12 ani, adica 11 clase, plus grupa pregatitoare.
Varianta propusa de Guvern si adoptata de Camera Deputatilor prevedea cinci ani de invatamant primar, cu tot cu clasa pregatitoare de la gradinita, cinci ani de invatamant gimnazial si trei ani de invatamant liceal sau patru ani pentru invatamant liceal tehnologic.
MINISTRUL EDUCATIEI CONTESTA VARIANTA UDEMERISTA
Reprezentantii Ministerului Educatiei si-au aratat nemultumirea fata de prevederile adoptate de senatorii din Comisia de invatamant.
Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu e de parere ca varianta Guvernului era mai buna: „in urma acestui vot unele dintre avantajele trecerii in clasa a IX-a la gimnaziu nu este realizat. In varianta noastra urmaream ca elevul sa ramana in comunitatea sa mai mult timp. Votul de astazi rezolva unele probleme, dar nu toate, asa cum le rezolva Guvernul in varianta sa”, a spus ministrul Daniel Funeriu.
Secretarul de stat in Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Oana Badea, a acuzat faptul ca prin acest vot este afectat ciclul de dezvoltare prescolara a copilului, considerand ca este o greseala din punct de vedere psiho-pedagogic: „I-am adus sarcini copilului intr-o etapa in care copilul ar fi trebuit sa se joace. Am introdus o presiune asupra copilului”, a spus secretarul de stat, care si-a manifestat nemultumirea si fata de faptul ca prin inceperea la o varsta foarte frageda a scolii, copilul va avea de suferit si din punct de vedere al sanatatii. Ea a dat ca exemplu pozitia in timpul cititului sau scrisului, care, considera secretarul de stat, ii va afecta coloana vertebrala.