Cel puţin 512 controale antidoping sunt programate să aibă loc pe durata turneului final al Cupei Mondiale, in cantonamentele echipelor sau la finalul meciurilor, a anunţat, sambătă, medicul şef al FIFA, Jiri Dvorak.
Opt jucători din fiecare din cele 32 de echipe, in total 256 de fotbalişti, au fost sau vor fi supuşi unor teste inopinate de urină şi sange, de către medicii din cadrul FIFA. In plus, doi jucători din fiecare echipă trebuie să se supună testării antidoping la finalul celor 64 de meciuri.
„Din 1994, cand a existat un caz celebru, nu a fost niciun jucător depistat pozitiv la un turneu final al Cupei Mondiale”, a declarat Dvorak, făcand referire la argentinianul Diego Maradona, care a fost depistat pozitiv cu efedrină la CM din SUA.
Ultimele două cazuri de jucători depistaţi pozitiv la competiţiile organizate de FIFA datează de la Cupa Confederaţiilor din 2005, cand doi jucători mexicani au fost găsiţi dopaţi cu nandrolon.
Pe de altă parte, preşedintele Comisiei Medicale a FIFA, Michel D’Hooghe, a declarat că forul mondial a constatat un abuz in folosirea substanţelor antiinflamatoare in fotbal. „Constatăm un abuz extraordinar de produse antiinflamatoare care pot avea efecte secundare, atat din punct de vedere al aparatului digestiv cat şi al sistemului renal. Viitorul ne va da ocazia să luptăm impotriva acestor produse (care nu figurează pe lista substanţelor interzise de Agenţia Mondială Antidoping)”, a explicat D’Hooghe.
Preşedintele Agenţiei Mondiale Antidoping, John Fahey, nu crede că antiinflamatoarele vor ajunge pe lista substanţelor interzise. „Facem in permanenţă analize ale produselor pe care le-am putea adăuga sau scoate de pe listă. O decizie este luată anual. Nu cred că antiinflamatoarele vor fi incluse”, a precizat el.