Motiunea de cenzura social-democrata, denumita „Opriti genocidul social!”, va fi supusa marti dezbaterii plenului reunit al Parlamentului.
Cele doua conduceri ale camerelor legislative au decis ca textul motiunii PSD+PC sa fie citit mai intai in plenul reunit, urmand ca martea viitoare sa fie supusa dezbaterii si votului deputatilor si senatorilor incepand cu ora 10 dimineata. Guvernul va avea la dispozitie o ora pentru a raspunde acuzatiilor aduse de catre Opozitie, in timp ce parlamentarii vor beneficia de 169 de minute timp de dezbatere si luari de pozitii de la tribuna Parlamentului.
Ca motiunea de cenzura sa fie adoptata, ar fi necesare 236 de voturi „pentru”, din totalul de 471 de parlamentari. Opozitia mai are nevoie de 24 de voturi pentru a debarca Guvernul Boc. Deocamdata, doar trei parlamentari ai puterii s-au pronuntat deschis in favoarea motiunii de cenzura social-democrate: democrat-liberalii Georgica Severin si Clement Negrut si uneperistul Ionel Munteanu.
Potrivit unor surse social-democrate, in fapt sprijinul pentru motiune in randurile parlamentarilor Puterii ar fi mult mai mare, in prezent liderii social-democrati estimand ca mai au nevoie de 7-10 voturi in plus pentru a asigura trecerea motiunii prin plenul reunit. Grupul PDL are, la Camera, 126 de membri, PSD-PC – 94, PNL – 54, UDMR – 22, Minoritati – 18, Independenti – 16, fara apartenenta la un grup parlamentar – 4. In Senat, PDL are 52 de membri, PSD-PC – 43, PNL – 22, UDMR – 9, Grupul Mixt – 10.
Nosa spera la un vot impotriva austeritatii
Unul dintre semnatarii motiunii de cenzura, deputatul PSD Iuliu Nosa a declarat ca „voi vota aceasta motiune deoarece am convingerea ca avem parlamentari responsabili, care sa nu voteze atat impotriva Guvernului, cat impotriva acestor masuri de austeritate”.
„Nu se mai pot face afaceri decat cu influenta la PDL”
Penelistul Mirel Talos spune ca va vota pentru motiunea de cenzura depusa de PSD+PC, la baza deciziei sale stand doua considerente principale: incapacitatea de gestionare a situatiei economice si nivelul ridicat de coruptie si de interferenta a statului in economie. „La un an si jumatate de la preluarea puterii, guvernul Boc a aratat ca nu are niciun fel de viziune pentru a scoate Romaniei din criza practicand exclusiv politica reducerii veniturilor populatiei. Astazi nu se mai pot face afaceri in domeniul public decat cu influenta la PDL, de la cel mai inalt nivel pana la nivel de judete. Lucrarile publice, de la care asteptam macar in parte repornirea motoarelor economiei sunt date pe criterii politice prin incalcarea flagranta a legislatiei”, a declarat parlamentarul liberal. Pentru o mai buna comunicare cu cetatenii din Zalau, maine si sambata, pe platoul din fata Prefecturii, deputatul va face o consultare publica cu cetatenii pe tema motiunii de cenzura.