Masurile drastice la care s-a ajuns acum ar fi putut fi evitate daca Partidul Democrat Liberal si-ar fi respectat propriile masuri anticriza incluse in programul de guvernare elaborat in 2008 pentru perioada 2009-2012.
Masurile de austeritate anuntate au fost luate cu greutate si unele doar partial, din ratiuni electorale.
DE VINA E PSD…
Senatorii si deputatii democrati si-au asumat esecul programului de guvernare, Guvernul Boc a mers in Parlament cu legile saraciei care consfintesc taierea pensiilor cu 15 la suta si a salariilor bugetarilor cu 25 la suta. Promisiunile din program s-au dovedit a fi minciuni si nu au putut fi aplicate din cauza campaniei prezidentiale, au sugerat mai mult sau mai putin voalat unii dintre parlamentarii puterii. Pedelistii salajeni Andrei Todea, Andreea Vass si Lucian Bode considera coalitia de guvernare alaturi de PSD unul din obstacolele implementarii programului guvernamental. „Guvernarea in coalitie cu PSD a fost dificila, iar masurile de austeritate anuntate au fost luate cu greutate si unele doar partial, din ratiuni electorale. Toate acestea se intamplau in contextul unei crize economice care se agrava mai ales pe plan European”, au declarat acestia.
Iata ce trebuia sa faca Guvernul Boc, conform programului de guvernare, anul trecut si la inceputul acestui an pentru ca tara sa nu se mai afunde in criza.
Prima masura prevedea atenuarea efectelor negative ale crizei financiare si mentinerea stabilitatii financiare. Guvernul a avut ca scop reducerea deficitului bugetar de la aproximativ 4 la suta din PIB, in anul 2008, la maximum 1,7 la suta din PIB, in anul 2009. In realitate, deficitul bugetar nu a scazut, ci a crescut pana la 7,3 la suta din PIB.
…SAU PNL?
In aceasta privinta, pedelistii acuza guvernarea „Tariceanu” ca „cifrele puse la dispozitie de ei aratau un deficit de 4 la suta din PIB, care de fapt s-a dovedit a fi 5,5-5,6 la suta PIB. La nivelul anului 2008 problema deficitului nu a fost atat de grava, acesta fiind achitat din sumele obtinute din privatizarea BCR-ului, sume prevazute a fi cheltuite pentru proiecte de mari investitii”.
Pastrarea locurilor de munca a ramas si ea la capitolul promisiuni. Rata somajului a explodat, in prezent peste 738.000 de romani nu au un loc de munca. Fostul prefect Andrei Todea declara ca „rata somajului a explodat in contextul crizei economice si nu ca o consecinta a guvernarii, si totusi a ramas la un nivel mult mai mic decat media din UE, ca sa nu facem comparatia cu unele tari ca Spania, Portugalia”.
Criza conduce un Logan de 70.000 de euro
Cabinetul Boc isi propusese inca din 2008 reducerea cheltuielilor bugetare prin restructurarea cheltuielilor publice. In realitate, institutiile din subordinea Guvernului au risipit banul public: Loganuri de 70.000 de euro, limuzine de lux, bugete exorbitante de benzina, telefoane mobile, achizitia de calculatoare sau chiar si banalele rechizite. „Cheltuielile in administratie au crescut in principal pe seama cheltuielilor din administratiile publice locale, si nu datorita cresterii in administratia centrala. Investitiile enumerate, mai ales la MAI, au fost justificate strict de situatia de pe drumurile publice si a indeplinirii criteriilor de aderare la spatiul Schengen”, spune secretarul de stat Andrei Todea, fostul prefect al Salajului.