Desi proprietari ai pasunilor comunale sunt crescatorii de animale, in cele mai multe cazuri, de subventiile pe suprafata beneficiaza primaria si consiliile locale.
CINE-I PROPRIETARUL DE DREPT AL PASUNII?
De mai bine de o luna a inceput perioada de pasunat, in special a bovinelor. O mare parte din pasunile judetului au ramas necuratate, nefertilizate si cu absenta unor minime dotari, ca de plida alimentarea cu apa, existenta umbrarelor etc. Daca in unele comune precum Criseni, Somes Odorhei, Balan efectivele de animale nu au scazut alarmant e si pentru faptul ca detinatorii de animale cu sprijinul edililor au redat pajistilor adevarata lor valoare. Impartirea pasunii comunale pe specii si categorii de animale, fara a le amesteca, asigurarea pazei, incat alte animale din afara, in special oile sa nu pasuneze la adapostul noptii sau in plina zi pe pasunea rezervata vacilor sau pe culturile agricole. Romania este singura tara din UE unde astfel de nereguli se petrec frecvent in spatiul rural. In unele localitati (Prodanesti, Surduc, Borza) pasunile sunt napadite de spini. Nu ca n-ar fi gospodari in sat a dus la aceasta situatie ci faptul ca nici pana la ora actuala nu se stie cine este proprietarul de drept al pasunii: primaria sau comunitatea. Ministerul Agriculturii a precizat ca “pasunile au fost trecute in proprietatea privata a localitatilor si date in administrarea consiliilor locale conform Hotararii nr. 890/2005”. Reglementarile europene precizeaza foarte clar ca utilizatorul pasunii este crescatorul de animale. Cine utilizeaza pasunea are si obligatia de a o intretine. iar cine o intretine primeste banii de la APIA, destinati intretinerii ei.

CONSILIILE LOCALE SE INGHESUIE SA DEPUNA CERERI PENTRU SUBVENTII
Intervine insa o anomalie legislativa: acolo unde nu sunt crescatori de animale sau daca sunt si acestia nu depun cereri pentru concesionarea pasunii, atunci Consiliul Local are dreptul sa solicite subventia pe suprafata, in calitatea sa de administrator al pasunii. Adica pe suprafata de pasune pentru care cererea o depune consiliul local, nu au voie sa intre alte animale decat cele ale primariei, daca le are in proprietate. Ori, in timp ce Ministerul Agriculturii emite astfel de prevederi, in tara si in Salaj multe dintre primarii au anuntat ca anul acesta cererea pentru subventia pe suprafata o depune consiliul local, iar crescatorii de animale pot folosi pasunea in continuare in mod gratuit. Insusirea subventiilor de consiliul local duce in mod direct la neeligibilitate.

TOTUL ESTE POSIBIL
Legislatia spune ca beneficiaza de subventii utilizatorul terenului, in cazul de fata crescatorii de animale din comunitate, care totodata sunt si proprietari ai pasunii. Consiliile locale declara la APIA pe propria raspundere ca pe suprafetele pentru care solicita sprijin nu au fost incheiate contracte de arenda, concesiune, inchiriere si ca vor desfasura propria activitate agricola. Desigur, atata timp cat declaratia este pe propria raspundere, dar nu raspunde nimeni pentru ea, totul este posibil. Pai, cum sa incheie consiliul local contracte de vreme ce proprietar este comunitatea, crescatorii de animale adica? E si aceasta o gaselnita a puterii locale de a-i vitregi pe crescatorii de animale de niste bani (subventii) care de drept li se cuvin.