Daca nu ai bani, poti arunca la cos reteta prescrisa de medicul specialist. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate spune ca se vor deconta doar medicamentele cu pretul cel mai mic, indiferent ce iti recomanda specialistul. Daca medicamentul ieftin nu e bun pentru tine, platesti sau…
Bolnavii vor plati de pana la noua ori mai multi bani pe medicamentele prescrise de specialisti. Daca au cu cat.
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a propus schimbarea modului in care se face compensarea medicamentelor. Daca in prezent compensarea se face in functie de substanta activa continuta de un medicament, de la 1 iulie compensarea va viza doar medicamentul cel mai ieftin dintr-o clasa farmaceutica. Cei care vor dori un medicament din aceeasi clasa, dar mai scump, vor trebui sa-l achite din propriul buzunar. Cei mai afectati vor fi pacientii care sufera de cancer, HIV/SIDA sau boli cardio-vasculare – pentru care se prescriu cele mai scumpe retete – carora CNAS le va deconta doar cel mai ieftin medicament. In Salaj, la ora actuala, exista 4014 persoane diagnosticate cu cancer, cele mai multe (90), fiind cu cancer bronho-pulmonar, urmat de cancer la stomac – 69 si cancer la san – 64. Numarul bolilor cardiovasculare este de 47.768, iar al celor cu HIV este de 15, potrivit datelor primite de la purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli. Adica, 51.797 de oameni care depind de medicatia prescrisa de specialist, fie vor accepta medicamentul impus de CNAS, fie isi platesc singuri tratamentul. Actul medical al specialistului devine practic inutil in cazul bolnavilor fara posibilitati financiare. Producatorii de medica-mente si asociatiile de pacienti spun ca bolnavii vor plati de pana la noua ori mai multi bani pe medicamente, sau pot alege sa fie trecuti pe tratamente mai vechi, insa nu la fel de eficiente. Noul mecanism de compensare ii va afecta pe acei pacienti care vor sa foloseasca in continuare aceleasi medicamente.
CNAS deschide usa coruptiei si traficului de influenta
Metodologia propusa de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va afecta peste cinci milioane de pacienti. Reprezentantii Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) isi exprima ingrijorarea asupra faptului ca din cauza lipsei de transparenta in stabilirea medicamentului care da pretul de referinta si a modului de reunire a grupelor terapeutice, CNAS lasa o usa larg deschisa pentru coruptie si trafic de influenta.