Horoatu Crasnei si Starciu se bat pentru sefia invatamantului din comuna.
In Horoatu-Crasnei, proiectul planului de scola-rizare a iscat taraboi. Cele doua scoli din comuna sunt in conflict. Noile reglementari prin care finantarea se face per elev vor face ca in Salaj sa dispara 32 de unitati de invatamant. Alte 15 isi vor pierde personalitatea juridica, iar aproximativ 60 de directori, contabili si secretari isi vor pierde functiile.
In comuna Horoatu-Crasnei cele doua scoli, cea din Horoatu-Crasnei (resedinta de comuna) si cea din satul Starciu lupta pentru „supravietuire”. Doar una dintre ele isi va pastra personalitatea juridica.
Primarul a decis, luand drept criteriu numarul de elevi, ca scoala din Starciu sa-si pastreze actualul statut.
Consilierii locali din Horoatu-Crasnei sustin insa ca decizia primarului e ilegala si hotarasc in sedinta de consiliu ca personalitatea juridica sa ramana la centru de comuna, respectiv Horoatu-Crasnei.
Cele doua parti implicate au trimis fiecare adrese catre Inspectoratul Scolar. Decizia inspectorului general Ioan Abrudan a facut ca scoala din Starciu sa ramana cu personalitate juridica. Inspectorul general sustine ca decizia a fost luata strict pe baza cifrelor de scolarizare potrivit carora, pentru anul 2010-2011, va exista un excedent de 60.000 de lei la scoala din Starciu in timp ce scoala din Horoat va avea deficit de 60.000 lei, iar Consiliul Local are doar rol consultativ.
Daca scoala din Horoat va ramane persoana juridica, plusul de bani nu va putea trece de la o scoala la alta, iar salariile cadrelor didactice risca sa nu fie acoperite pentru intregul an scolar. Potrivit inspectorului general, elevii din Horoat nu vor fi afectati, se va pierde cate o jumatate de norma de secretar si de contabil si postul de director, care, insa, se va tranforma probabil in profesor coordonator.
Consilierii locali sunt hotarati sa conteste decizia inspectoratului in baza Legii 84/1995(r2), conform careia daca numarul de elevi este sub 200, Consiliul local decide care scoala isi pastreaza personalitatea juridica, hotarare ce trebuie avizata de Ministerul Educatiei.