Sala Casei Municipale de Cultura Zalau a fost plina ochi ieri pe la ora 10,30, cand au inceput aici doua intruniri de bilant ale apicultorilor salajeni. Este vorba de Adunarea anuala a SC Apicola Zalau si de Adunarea generala de dare de seama si alegeri a Filialei Salaj a Asociatiei Crescatorilor de Albine – ACA.
Alaturi de conducerile si presedintii celor doua organisme – Stefan Coste, presedinte Apicola si Radu Malan, – presedinte Filiala ACA Salaj – la adunarile de ieri au fost prezenti si reprezentanti ai Directiei Agricole si APIA Salaj.
Referindu-se la starea apiculturii salajene, la activitatea societatii Apicola din 2008, domnul Stefan Coste a precizat ca ^anul apicol 2008 poate fi caracterizat ca an mediu in ceea ce priveste productia de miere la culesul de la salcam, ca an slabut la culesul din vara pentru miere poliflora si un an slab la productia de polen^. In mare parte, aceasta se explica prin faptul ca familiile de albine au intrat la iernat in iarna 2007-2008 slabite biologic, de vina fiind factorii de mediu din perioadele anterioare.
De asemenea, datorita saraciei nectarului si polenului la culesul din vara s-a redus si rezerva de miere si polen din colonii pana la limita de subzistenta. La toate acestea s-au adaugat aparitiile unor forme de viroze si virusuri, numarul familiilor de albine din stupinele apicultorilor salajeni reducandu-se cu 25-25%.
Dar, “in toamna lui 2008, a precizat domnul Coste, familiile de albine au intrat la iernat cu o stare biologica buna si se poate aprecia ca in anul trecut s-a realizat refacerea efectivelor, dupa pierderile din iarna 2007-2008”.
Rezultatele economico-financiare ale SC Apicola Zalau pe 2008 indica un profit net de 2.762 lei, veniturile ridicandu-se la 254.308 lei, iar cheltuielile la 251.022 lei. Cat privesc fondurile europene alocate apiculturii, din datele existente la ACA si APIA reiese ca, in 2008, acestea au fost cheltuite intr-o proportie de doar 35% si numai 0,35 milioane de euro din plafonul de 4 milioane alocat Programului “Lupta impotriva varozei si refacerea septelului apicol”.
Referindu-se la perioada ce vine, presedintele Apicola Zalau a mentionat ca magazinele societatii sunt aprovizionate cu toate materialele, uneltele si utilajele apicole necesare reluarii in bune conditii a ciclului de productie pentru sezonul apicol 2009.
Activitatea Filialei Salaj a Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania a fost axata in principal pe organizarea de cursuri de initiere in apicultura, de cursuri de atestare si certificare ACA, numarul celor ce au urmat aceste forme de pregatire trecand de 1.000. De asemenea, s-au organizat vizite la targuri si expozitii, la schimburi de experienta in tara si strainatate, au fost inregistrate participari la conferinte si simpozioane pe teme de profil, au fost redactate articole pentru presa locala si centrala si pentru revista de specialitate “Romania Apicola”, s-a acordat sprijin apicultorilor pentru intocmirea dosarelor de subventie pentru miere, medicamente si materiale biologic.
Mai pot fi mentionate demersurile conducerii filialei pentru eliminarea taxei de drum si a conditionarii subventiei la miere, pentru respectarea legii apiculturii si pentru echivalarea si a celorlalte produse ale stupului – polen, ceara, propolis etc. – in scopul acordarii de subventii si pentru acestea.
Asa cum a aratat, insa, si presedintele Radu Malan, nu s-a reusit, din pacate, indeplinirea tuturor obiectivelor filialei Salaj din ultimii 4 ani, motivele regasindu-se, in principal, in faptul ca filiala nu a fost indeajuns sprijinita de catre membrii conducerii ei, aceasta poate si datorita statutului de voluntariat pe care-l au atat ei, cat si presedintele.
Si pentru ca veni vorba despre aceasta functie, sa mentionam ca domnul Radu Malan a fost reales, ieri, pentru inca o legislatura de 4 ani, ca presedinte al Filialei Salaj a Asociatiei Crescatorilor de Albine.