Doliu in invatamant
In mai putin de doua saptamani, invatamantul salajean a pierdut doi directori de scoli: Rozalia Tuns, managerul scolii din Mirsid, si Florin Chereches, cel care a condus, pana saptamana aceasta, scoala din Garbou. Amandoi au trecut tragic si prematur la cele vesnice, lasand un gol imens in inimile familiilor, dar si in cele ale elevilor carora le-au calauzit pasii in viata. In semn de respect pentru memoria celor doi dascali, directorii unitatilor de invatamant din judet si inspectorii scolari, reuniti, ieri, in prima sedinta comuna din acest semestru, au pastrat un moment de reculegere.
Prea multe absente, prea multe conflicte
Urmatorul moment din sedinta – prezentarea raportului privind Starea Invatamantului din judet in primul semestru – n-a avut darul se a inveseli prea mult atmosfera, inspectorul scolar general Ioan Abrudan semnaland, in expunerea acestui document, un numar semnificativ mai mare de aspecte negative (comparativ cu cele pozitive). Dintre aceste puncte slabe din procesul de invatamant, Abrudan a insistat asupra problemelor de comunicare, apreciind ca „se observa o crestere a conflictelor intre directorii scolilor si reprezentantii consiliilor locale. Mai nou – a completat seful ISJ – nu putem sa facem mare lucru (n.r.: din activitatea normala a inspectorilor scolari), ca trebuie sa mergem in anchete”, referindu-se, evident, la cele doua astfel de verificari facute recent la Romanasi si la Ip.
Inspectorul scolar general s-a oprit si asupra rezultatelor elevilor salajeni la invatatura, remarcand numarul mare de elevi nepromovati la finele semestrului I (peste 3.000), dar si numarul extrem de mare de absente nemotivate, tradus in peste 2.300 de note scazute la purtare. Abrudan a recomandat directorilor sa trateze cu mai multa atentie acest fenomen al absenteismului, considerand ca „ca nu este suficient sa-i tot punem absenti”. In privinta rezultatelor la tezele cu subiect unic, raportul prezentat ieri a evidentiat prestatia extrem de slaba, chiar dezastruoasa, a elevilor de clasa a VII-a la matematica, note foarte slabe obtinand, aceiasi elevi, si la limba si literatura romana. Bineinteles, directorii unitatilor de invatamant au gasit imediat o explicatie pentru aceasta situatie, invocand noutatea acestui tip de evaluare pentru elevii de clasa a VII-a.
Atentie la inspectii!
Trecerea de la situatia din semestrul I la ceea ce se va intampla in semestrul al II-lea a facut-o, ieri, inspectorul scolar general adjunct Dorel Cozma, care a anuntat unitatile ce vor fi verificate, in perioada urmatoare, prin inspectii in brigada complexa (RODIS) sau prin inspectii de revenire (in scolile verificate in semestrul II, anul scolar trecut, tot prin inspectie RODIS). In prima categorie se afla Liceul Pedagogic „Gheorghe Sincai” Zalau, Grupul Scolar „Octavian Goga” Jibou, Scoala Gimanziala Galgau Almasului, Liceul Teoretic „Ion Agarbiceanu” Jibou, Scoala Gimnaziala Somes Odorhei si Scoala Gimnaziala „Avram Iancu” Alunis. Inspectii de revenire vor avea loc la Scoala Gimnaziala „Porolissum” Zalau, Scoala „George Cosbuc” Ortelec, Colegiul National „Simion Barnutiu” Simleu Silvaniei, Scoala „Silvania” Simleu, Grupul Scolar „Ioachim Pop” Ileanda si scolile din Zalha, Simisna, Cristolt si Garbou.
Categoria „Asa da!”
In premiera pentru acest tip de intalnire, un moment aparte in sedinta cu directorii de ieri a fost rezervat prezentarii unor exemple de buna practica din scolile salajene. Ele au provenit de la Scoala „Silvania” Simleu, Liceul Pedagogic „Gheorghe Sincai”, Scoala „Simion Barnutiu” Zalau, Gradinita nr.12 Zalau, Gradinita nr.3 Jibou, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalau, Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” Simleu, Grupul Scolar „Cserey-Goga” Crasna, Liceul Sportiv „Avram Iancu” Zalau si Scoala Valcau. Fiecare dintre directorii celor zece unitati de invatamant s-au laudat in fata colegilor cu realizari ale scolilor pe care le reprezinta, realizari ce tin fie de atragerea de fonduri europene (cum am fost exemplul oferit de Angela Lipo, directoarea Scolii „Silvania” din Simleu), fie de investitii sau rezultate deosebite obtinute in activitatea didactica.
Concursul pentru directori, suspendat
Tot ieri, inspectorul scolar general Ioan Abrudan a anuntat ca, printr-un ordin, Ministrul Educatiei a suspendat, pe o perioada nedeterminata, organizarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori in unitatile de invatamant. Asa se face ca cei 67 de directori numiti pe post cu delegatie vor mai ramane in acest provizorat cel putin pana in toamna, cand este cea de-a doua perioada din an rezervata organizarii concursurilor pe post (dupa cea din martie – aprilie, suspendata de ordinul amintit).
2.236 de note scazute la purtare, 1.907 corigenti…
Articole
Zi cu emoții: Azi aflăm dacă intrăm de tot în Schengen de la 1 ianuarie 2025
Aflăm astăzi dacă România intră și terestru în Spațiul Schengen, de la 1 ianuarie 2025. Decizia de ridicare a verificărilor la frontierele terestre Schengen pentru Bulgaria și România este primul punct pe ordinea de zi a Consiliului UE pentru Justiție și Afaceri Interne. În prezent, România este inclusă în Spațiul Schengen doar maritim și aerian. Săptămâna trecută, guvernul olandez a anunțat că va susține cele două țări în acest demers. În ceea ce privește aderarea României la…
Mai mult...465 de parlamentari vor legifera în următorii patru ani. Cei mai mulți, aleși în București
Parlamentul României va fi format, în mandatul 2024-2028, din 331 deputați și 134 de senatori. Județul Sălaj are șase mandate de parlamentari. La nivel național, cea mai mare reprezentativitate o au locuitorii Capitalei, cu 42 de demnitari. Cel mai mic număr de parlamentari au județele Giurgiu și Ialomița – câte cinci parlamentari fiecare. Sălajul a trimis în Parlament patru deputați și doi senatori. Biroul Electoral Central (BEC) a prezentat rezultatul final al alegerilor parlamentare care au avut…
Mai mult...