Lucrari efectuate fara avize, bani putini pentru exproprieri si acces ingradit la mai multe proprietati, asa se pot caracteriza in cateva cuvinte problemele de la soseaua de centura.
Soseaua de centura a Zalaului a devenit o adevarata pacoste, atat pentru cetatenii a caror terenuri au fost afectate in procesul de constructie, cat si pentru autoritatile locale implicate, Primaria Municipiului Zalau si Primaria Comunei Mesesenii de Jos. Cei din Meseseni trimit adrese catre Primaria Zalau, acestia din urma isi iau angajamentul ca vor rezolva nemultumirile oamenilor, dar pana la urma nu s-a intamplat nimic.
EXPROPRIERI CU BANI PUTINI
Inca de la inceputul lucrarilor problemele au inceput sa apara, primele nemultumiri au fost legate de suma pe care proprietarii de terenuri au primit-o, preturile cu care au fost expropriati fiind mult sub pretul pietei. O parte din cei nemultumiti au apelat la instanta pentru a mai recupera o parte din bani, dar au fost despagubiti cu sume modice de patru sau zece euro pe ar. Pe langa problemele legate de bani, unii proprietari s-au trezit ca le-au fost ocupate suprafete mai mari decat cele expropriate, iar suprafata ocupata de constructor pentru realizarea lucrarilor este mai mare decat cea donata gratuit de catre comuna Mesesenii de Jos. Referitor la aceste probleme, reprezentantii Primariei Zalau au specificat ca intre-adevar, la o astfel de lucrare sunt afectate proprietatile invecinate cu santierul, si chiar daca in acest moment se produce un anumit disconfort, aceste proprietati vor fi puse in valoare la finalizarea lucrarii.
RECLAMATII PESTE RECLAMATII
Cetatenii din localitatea Aghires reclama faptul ca le-a fost blocat accesul spre proprietatile persoanelor fizice prin suprapunerea soselei de centura cu drumul existent. De asemenea lipseste un pasaj de subtraversare a soselei de centura, respectiv a unui drum adiacent pe ambele parti ale centurii pentru accesul la proprietati. In timpul lucrarilor, constructorul a depozitat pamant pe proprietatile localnicilor, producandu-se tulburari de posesie si distrugeri de culturi. Toate aceste reclamatii fiind trimise de catre conducerea primariei din Meseseni catre firma constructoare si Primaria Zalau, beneficiara soselei ocolitoare.
200 DE PROPRIETATI FARA ACCES
O conditie esentiala, pusa de catre Primaria comunei Mesesenii de Jos prin avizele eliberate, in vederea realizarii soselei de centura, a fost rezolvarea accesului la proprietatile cetatenilor, in acest moment fiind afectate aproximativ 200 de proprietati. La intalnirea dintre cei din Mesesenii de Jos si Primaria Zalau, mediata de catre Prefectul Judetului Salaj, si care a avut ca scop gasirea unor solutii plauzibile pentru ambele parti astfel incat realizarea soselei de centura sa nu fie impiedicata, reprezentantii Primariei Zalau au mentionat ca proiectul elaborat nu a prevazut asigurarea acce-sului la proprietati, astfel ca realizarea acestuia presupune o lucrare suplimentara care implica alocarea de resurse finan-ciare si timp.
POD FARA AVIZE
Desi prin transportarea pamantului de catre masinile de mare tonaj a fost distrus un pod care facea accesul la mai multe proprietati, firma nemteasca care se ocupa de construirea soselei de centura a propus ca solutie rapida realizarea unui pod provizoriu din conducte de otel. Aceasta solutie nu a fost acceptata de catre Primaria comunei Mesesenii de Jos, intrucat exista pericolul inundarii proprietatilor vecine, lucru care de altfel s-a si intamplat saptamana trecuta in urma unor ploi. Interesant este faptul ca firma constructoare nu detine aviz de la Sistemul de Gospodarire al Apelor Salaj pentru construirea podului provizoriu din conducte de otel, singurul aviz fiind pentru un singur pod peste Valea Mitii din grinzi. Si ca lucrurile sa fie complete, accesul la respectivul pod, prin urmare si la proprietatile la care face legatura, este blocat prin amplasarea unui parapet chiar in zona respectiva.
Drumuri de acces doar la receptia lucrarii
In urma adreselor facute de catre reprezentantii primariei din Mesesenii de Jos ca urmare a nemultumirii cetatenilor din Aghires, Primaria Municipiului Zalau a facut demersuri pe langa constructor pentru demararea unor lucrari suplimentare. Astfel, este prevazut accesul la 14 proprietati (case) si un sens giratoriu. „Cat priveste constructia drumurilor adiacente soselei de centura, pentru a se realiza accesul la terenurile agricole, latimea expropriata a fost de minimum 22 de metri, prin urmare ramane spatiu suficient pentru aceste drumuri vicinale, insa construirea acestora nu se poate face pana la receptia finala a lucrarii”, a declarat primarul Radu Capalnasiu.