Spitalul Judetean va trece de la 1 iulie in administrarea Consiliului Judetean. Nimeni nu stie inca detalii despre cum se va intampla acest lucru. Cert este ca se impune o restructurare. Ca si in cazul spitalelor din Simleu si Jibou, solutia va fi reducerea personalului.
Cei avizati considera ca lucrurile vor merge mai bine dupa descentralizare, dar aceasta va fi dureroasa.
Descentralizarea, actiunea prin care Spitalul de Urgenta Zalau trece in subordinea administratiei locale, este, deocamdata, o necunoscuta. Toate institutiile implicate, Spitalul de Urgenta Zalau, Directia de Sanatate Publica Salaj, Casa de Asigurari de Sanatate, Consiliul Judetean si Prefectura asteapta legislatia care trebuie sa apara dintr-o clipa in alta si nu se pot pronunta in legatura cu modul in care se va realiza acest lucru. Conform promisiunilor facute de Ministerul Sanatatii, incepand cu 1 iulie, spitalul trebuie predat Consiliului Judetean fara datorii. Ca sa reuseasca intretinerea spitalului de urgenta, autoritatile locale trebuie sa ia masuri de restructurare. Pe langa cele 90 de paturi care vor fi reduse, vor trebui luate si alte masuri pentru a putea eficientiza activitatea spitalului. Ca solutie se vehiculeaza restrangerea numarului de angajati din domeniul administrativ. Se stie ca in spital exista un deficit de medici, 117, la un numar total al angajatilor de 1079.
FIECARE POST VA TREBUI VERIFICAT
Prin descentralizare si prin alocarea de fonduri necesare se va putea realiza o mai buna administrare a spitalului, stiind exact problemele cu care se confrunta acesta, a declarat directorul Casei de Asigurari de Sanatate Salaj, Claudiu Barsan. Pentru o mai buna functi-onare a spitalului, perso-nalul excedentar va trebui eliminat. Este vorba de personalul tesa si nu de cadrele medicale. Trecerea in subordinea locala ne face direct interesati ca activitatea sa mearga bine, iar banii sa mearga in directia care trebuie. De acum inainte, fiecare post va trebui verificat, iar Consiliul Judetean va fi direct interesat in mersul bun al lucrurilor. Din punct de vedere al C.A.S., o mai buna administrare a spitalului va aduce contractarea unor servicii mai bune si o mai buna relationare, a mai spus Claudiu Barsan.
Managerul Ioan Muresan mizeaza pe o colaborare buna cu Consiliul Judetean
Consiliul Judetean Salaj a ajutat Spitalul de Urgenta si inainte, iar faptul ca acum va trece in subordine directa va fi benefic, deoarece problemele vor fi bine cunoscute la nivel local, iar deciziile se vor lua aici, spune mangerul Spitalului de Urgenta Zalau, Ioan Muresan. Speram intr-o colaborare buna si eficienta in viitoarea formula, a mai spus managerul Spitalului de Urgenta. Conducerea spitalului nu a fost instiintata de reducerea numarului de paturi, anuntata vineri de prefectul, Vegh Alexandru. Spitalului nu i s-a comunicat nimic, detaliile aflandu-le din ziar. In urma unei comisii de ancheta venite de la minister si conduse de secretarul de stat, Raed Arafat, la inceputul lunii martie si la propunerea Directiei de Sanatate Publica s-a hotarat reducerea unui numar de 90 de paturi aferente Spitalului de Urgenta.