Romanii pot ataca in instanta legile privind diminuarea salariilor si pensiilor.
Asociatia Magistratilor din Romania precizeaza ca in fundamentarea masurilor de reducere a pensiilor si salariilor nu pot fi invocate prevederile articolului 53 din Constitutie, aceste masuri fiind, in realitate, de natura de-a pune in pericol atat securitatea, cat si siguranta nationala. Potrivit unui comunicat de presa al Asociatiei Magistratilor din Romania, invocarea sigurantei nationale ca temei al restrangerii dreptului contravine conceptului de siguranta nationala. AMR precizeaza ca siguranta nationala ar trebui sa priveasca intreaga natiune si nu doar o parte a ei, reprezentata de categoria bugetarilor care au fost supusi exclusiv masurilor de austeritate. Reprezentantii magistratilor precizeaza ca, Guvernul nu a respectat principiul nediscriminarii, masura nefiind aplicabila intregii populatii.
Masura de reducere cu 15 procente a cuantumului pensiilor stabilite pe Legea nr. 19/2000 este neconstitutionala, incalcand si practica europeana in situatii similare, iar prin diminuarea valorii punctului de pensie, in realitate scaderea pensiei este de inca 15 la suta, rezultand ca diminuarea reala a valorii pensiilor va fi de 30 la suta. Potrivit magistratilor, criza economica nu poate constitui un pretext de ingradire a unor drepturi si libertati fundamentale, protejate constitutional si la nivel international.
Premierul Emil Boc a declarat ca legea de diminuare a cheltuielilor bugetare, care prevede reducerea costurilor cu salariile, pensiile si alte drepturi sociale, are ca temei articolul din Constitutie privind restrangerea tempo-rara a exercitiului unor drepturi, pentru apararea securitatii nationale.
Articolul 53 din Constitutie prevede ca exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor, desfasurarea instructiei penale, prevenirea con-secintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav. Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.