Sindicatele şi patronatele cer Guvernului redactarea unei noi scrisori către Fondul Monetar Internaţional (FMI), in care să fie consemnate măsurile propuse de ele, nefiind de acord cu reducerea salariilor şi a pensiilor.

Plenul Consiliului Economic şi Social (CES) nu a reuşit să dea un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea actuală, către FMI.

Doar cei 15 membri ai Guvernului au votat pentru avizarea favorabilă a scrisorii, cei 15 membri de sindicat au votat pentru aviz nefavorabil, iar partea patronală a votat pentru aviz favorabil al scrisorii, dar cu modificări.

Astfel, s-a ajuns in situaţia in care nu există o avizare, favorabilă sau nefavorabilă.

Şedinţa plenului CES s-a amanat pentru lunea viitoare.

In urma negocierilor cu FMI, autorităţile de la Bucureşti au propus, ca măsuri pentru incadrarea intr-un deficit bugetar de 6,8 la sută din PIB in 2010, reducerea fondului de salarii bugetare cu 25 la sută , a pensiilor cu 15 la sută şi o scădere masivă a subvenţiilor, in loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA.

Măsurile, anunţate in 6 mai de preşedintele Traian Băsescu, au fost contestate de sindicalişti.

După două runde de discuţii cu sindicatele, la Palatul Cotroceni şi la Parlament, s-a decis ca scrisoarea de intenţie către FMI să fie reanalizată in Consiliul Economic şi Social şi să nu fie adoptată de Guvern decat cu avizul CES.