Parlamentarii opozitiei din Salaj fac front comun in promovarea unei motiuni de cenzura menite sa scuture (ca de daramat nu poate fi vorba acum) guvernul Boc. Pedelistii nu dau insa nici o sansa initiativei PNL si PSD.
PNL si PSD si-au dat, din nou, mana peste tara in ciuda diferentelor doctrinare, dar mai ales in ciuda pedelistilor pe care-i paste o noua motiune de cenzura. Motiune de cenzura asupra careia au cazut de acord, luni seara, presedintii principalelor partide de opozitie (PNL si PSD). Demersului lor li s-a alaturat si Partidul Conservator.
O AMPLA CRITICA LA ADRESA GUVERNULUI
Deputatul liberal de Zalau, Mirel Talos, considera promovarea acestei motiuni drept o reactie fireasca la modul dezastruos in care este guvernata, actualmente tara. „Motiunea urmeaza sa fie conceputa in urmatoarele zile. Nu va fi pe o singura tematica, ci o critica mai ampla la adresa Guvernului”, a precizat Talos. Asadar, premierul Emil Boc e pe cale sa dea din nou piept cu o motiune de cenzura a opozitiei. Numai ca spre deosebire de toamna trecuta, are sanse mari sa cada in picioare si sa ramana in functie dat fiind numarul mare de dezertori politici din gruparile din afara arcului guvernamental. Si cu toate ca demersul PNL si PSD poate parea doar un simplu joc de-a opozitia, Talos afirma ca motiunea ar putea aduce, totusi, anumite schimbari. ^Rolul unei motiuni nu este numai de a da jos un Guvern, ci si de a trage un semnal de alarma. Mai mult, ar putea sa apara chiar surprize pe fondul contradictiilor dintre independenti si Emil Boc”, a adaugat deputatul liberal, care face trimitere la viziunea diferita a ministrului Apararii si lider al independentilor, Gabriel Oprea, si premier pe tema pensiilor fostelor cadre din sistemul de securitate.
ASA, SI?
Gestul opozitiei este privit cu scepticism de presedintele PDL Salaj, deputatul Lucian Bode, care considera motiunea drept un simplu exercitiu specific opozitiei. „Un exercitiu democratic, ce-i drept, dar care nu are sanse de reusita. Eu am incredere in partenerii nostri de la guvernare si cred ca declaratiile domnului Oprea vin mai degraba din nevoia de a-si aseza doctrinar noul partid (Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, ce s-ar dori de stanga n.r.) si nu impotriva politicilor guvernamentale. Pana acum independentii au respectat intelegerile facute si sunt convins ca asa va fi si de acum inainte”, ne-a declarat Lucian Bode.
Aliati de conjunctura
Chiar daca in ultima vreme au fost tot mai dese colaborarile dintre PNL si PSD, deputatii Mirel Talos si Iuliu Nosa pun situatia creata strict pe seama nevoii de a contracara actiunile PDL. Ambii ne-au declarat ca partidele lor isi pastreaza principiile doctrinare si ca aceasta colaborare nu reprezinta o alianta politica, ci doar o incercare de a face opozitie constructiva impotriva PDL-ului care s-a transformat in „noul partid stat”, dupa cum aprecia Talos.