Persoanele cu dizabilitati aflate in carucioare se plang ca nu incap pe usile celor mai multe dintre institutiile publice.
Dupa multa valva facuta in ultimii doi ani, majoritatea institutiilor au acceptat sa amenajeze intrarile in sediile lor pentru persoanele cu handicap aflate in carucior. Si cum a fost o campanie insistenta la nivel national, majoritatea institutiilor publice s-au conformat, realizand rampe de urcare spre usile de la intrare. Din pacate, cei mai multi s-au limitat doar la atat, neluand in calcul faptul ca degeaba au realizat pantele pentru urcare, daca usile de la intrare sunt inguste si nu permit intrarea caruciorului cu rotile. Presedintele Societatii Handicapatilor Zalau, Rodica Marian, a subliniat ca „accesibilizarea cladirilor nu se rezuma la realizarea de rampe, ci si la largirea usilor, amenajarea toaletelor, accesul in spatiile interioare ale institutiilor respective sau macar amenajarea unui loc unde persoanele cu handicap sa beneficieze de raspunsuri si relatii la problemele pentru care vin”. Nu orice rampe pot fi utilizate de persoanele cu handicap. Acestea trebuie sa fie prevazute cu o balustrada, sa aiba largime de cel putin un metru si sa nu fie foarte abrupte, ci inclinatia sa fie de 5 cm la un metru. Intre rampele realizate corespunzator, asa cum a exemplificat Rodica Marian se includ cele de la BCR, de la Hotelul Porolissum sau de la Prefectura, nu si cea de la Primarie, pentru ca da direct in usa care nu se deschide. In plus, potrivit sefului SHZ singura unitate de cazare din Zalau care „este deschisa nevoilor persoanelor cu handicap este Hotelul Porolissum unde acestea nu doar ca pot ajunge la intrare, ci se pot si caza. Aici lucrurile nu se opresc la usa si nu sunt facute de fatada”. Presedintele SHZ a admis ca, intr-adevar, crearea accesibilitatilor in institutiile publice este costisitoare si ca nu trebuie vazuta doar ca o preluare a modelelor europene, ci efectiv ca pe o contributie la imbunatatirea vietii persoanelor cu handicap.
Parcarile sunt vesnic ocupate
Pentru persoanele cu handicap care conduc autovehicule, in Zalau s-au amenajat mai multe locuri speciale de parcare. Acestea ar trebui sa fie marcate cu un indicator si delimitate cu vopsea alba pe asfalt. Sunt astfel de locuri speciale pentru parcarea masilor celor cu handicap la: Prefectura, Primarie, Kauflkand, la Gara, la Spital, dar sunt vesnic ocupate. Paradoxal, asa cum a relatat Rodica Marian, persoanele cu dizabilitati sunt amendate daca opresc in parcarile obisnuite in timp ce locurile lor sunt ocupate. De ce nu sunt amendati cei care ocupa locurile speciale? Rodica Marian este de parere ca ar trebui ca pentru autovehiculele persoanelor cu handicap sa se permita oprirea oriunde asa cum se procedeaza in cazul salvarilor sau autospecialelor de urgenta (aflate la interventii), deoarece ei nu vin fara sa aiba o problema reala si nu opresc decat exact acolo unde au strict un interes.
Rampele pentru persoanele cu handicap, facute de ”fatada”
Articole
România închide 33 de puncte de trecere a frontierei, din 1 ianuarie
Începând de miercuri, 1 ianuarie 2025, 33 de puncte de trecere a frontierei – rutiere, feroviare, în regim de bac și portuar – odată cu aderarea totală a României la Schengen, conform unui proiect de hotărâre de Guvern. Acesta a fost inițiat și publicat în transparență decizională de Ministerul Afacerilor Interne, având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri imediate, pentru aplicarea Deciziei Consiliului Uniunii Europene din data de 12 decembrie 2024 prin care, începând cu data de…
Mai mult...Sfântul Ștefan
Dragi cititori, astăzi, în a treia zi de Crăciun, bisericile ortodoxe și greco-catolice îl prăznuiesc pe Sfântul Ștefan, primul martir creștin. Potrivit Noului Testament, Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Ștefan a fost și unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos care l-a urmat pretutindeni și care a asistat direct la faptele sale. Calitățile tânărului Ștefan au strălucit printre…
Mai mult...