Fondurile UE cheltuite de Romania nu se ridica nici macar la nivelul cotizatiilor tarii noastre catre uniune.
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a produs, la vremea respectiva, o mare euforie in tara. Pe buna dreptate, romanii sperau ca vor veni zile mai bune pentru ei, ca traiul lor se va apropia, cat de cat, de cel al cetatenilor din tarile dezvoltate ale Europei. Si sperantele ca in toate domeniile economice si sociale se vor inregistra progrese nu erau fara temei, Romania, ca tara comunitara, urmand sa beneficieze de importante fonduri structurale, ceea ce s-a si intamplat. Din pacate, dupa aderare, in pofida faptului ca pentru Romania au fost disponibilizate fonduri de miliarde de euro, ne-am dovedit incapabili (a se citi autoritatile) sa le cheltuim in intregime. Astfel, dupa cum reiese dintr-un studiu al Centrului Roman de Politici Europene, in perioada 2007 – 2009, din cele 5,6 miliarde de euro repartizate de catre U.E., Romania n-a reusit sa cheltuiasca decat 600 de milioane, ceea ce se traduce prin incapacitatea guvernantilor nostri de a intocmi acele planuri economice care sa absoarba imensele sume puse la dispozitia tarii noastre de catre U.E.
Si mai neplacuta, ba chiar jenanta, apare comparatia dintre… cotizatia Romaniei la U.E. si fondurile cheltuite. Astfel, in 2008 de exemplu, nu s-a reusit sa se consume nici macar echivalentul contributiei anuale a Romaniei la bugetul U.E., care este de 47 de euro/ locuitor, in anul amintit fiind utilizate din fondurile structurale doar circa 27 de euro /locuitor. Asta, in conditiile in care Romania beneficiaza de un regim privilegiat in privinta contributiei anuale la bugetul U.E., pentru ca, asa cum am mai spus, in timp ce Romania contribuie anual cu o suma echivalenta cu 47 euro / locuitor, alte tari comunitare…cotizeaza cu mult mai mult: Luxemburg -489 euro/locuitor, Danemarca – 356, Irlanda – 313, Suedia – 301, Olanda – 283, Franta – 258, Italia – 226, Germania – 230 etc.
Pentru perioada 2007 -2013, factura Romaniei ca tara comunitara catre U.E. este de 9,7 miliarde euro, dar pentru acelasi interval, totalul fondurilor structurale stabilite pentru a fi disponibilizate tarii noastre se cifreaza la fantastica suma de 38,2 miliarde euro!!! Deci Romania poate beneficia de fonduri de 4 ori mai mari decat totalul contributiilor sale la bugetul U.E., fonduri pe care insa trebuie sa le consume. Spunem “trebuie”, pentru ca cele nefolosite, sunt retrase si redistribuite. Mai concret spus, daca in urma analizelor efectuate, din trei in trei ani, de catre expertii U.E., se constata ca fondurile disponibilizate pentru acea perioada n-au fost cheltuite in intregime, sumele nefolosite se retrag tarii respective. Primul termen pentru Romania este 31 decembrie 2010 si daca la analiza de la finele acestui an, privind evaluarea utilizarii fondurilor, rezulta o situatie negativa, in sensul ca acestea n-au fost consumate in intregime, exista pericolul ca la viitoarea alocare Uniunea Europeana sa nu mai fie atat de generoasa cu noi.