Specialistii spun ca cei care alearga in fiecare zi au un ritm cardiovascular mult mai bun si sunt mai putin expusi problemelor de inima
Cei care isi doresc sa faca sport, dar nu au bani de echipamente scumpe sau de abonamente la sala, se pot intretine practicand cea mai ieftina forma de miscare: alergatul. Dar chiar si banala alergare trebuie facuta cu cap, pentru ca, la fel ca toate sporturile, are avantaje si dezavantaje.
La capitolul avantaje, cel mai important dintre acestea este, fara indoiala, reglarea ritmului cardiac. Alergatul este foarte important pentru inima iar specialistii au stabilit ca cei care alearga in mod constant sunt mai putini expusi bolilor cardiovasculare si au sanse mai mici sa sufere un atac de cord sau cerebral. Apoi, s-a stabilit ca alergatul arde acelasi numar de calorii ca mersul pe bicicleta sau inotul, la un ritm intens, dar are un plus: solicita incheieturile si oasele picioarelor intarindu-le in timp. Acest lucru este foarte important pentru femei care sunt expuse la boli precum osteoporoza. Un alt avantaj de care se bucura cei care alearga are legatura cu oxigenarea creierului. Alergatul iti echilibreaza activitatea cerebrala iar cei care alearga in mod constant sunt mai echilibrati din punct de vedere mental.
Alergatul, nerecomandat obezilor si supraponderalilor
Analizand toate aceste avantaje de care ai parte cand alergi, specialistii au stabilit ca cei care fac acest lucru in mod constant traiesc cu 5-7 ani mai mult decat persoanele sedentare.
Principalul dezavantaj, in special cand alegi sa alergi in aer liber, vizeaza incheieturile picioarelor, in special genunchii si gleznele, chiar daca studii recente au stabilit ca alergatul nu pune chiar atat de multa presiune pe picioare precum se credea.
Aceste studii sunt valabile, insa, numai pentru persoanele sanatoase pentru ca cei care au suferit accidentari sau au probleme cu incheieturile vor suferi in continuare. Probleme cu incheieturile vor avea si persoanele supraponderale si cele obeze, pentru care alergatul este chiar un pericol.
Daca isi doresc sa alerge, totusi, acestia din urma ar trebui ca o perioada sa practice alte sporturi, precum inotul, pana cand conditia fizica se va ameliora si va putea alerga.
Un alt pericol ii paste pe cei care nu sunt obisnuiti cu exercitii cardiovasculare intense si care, din entuziasm, pot abuza de alergare si pot suferi, in cazuri exceptionale, chiar si atacuri de cord.
Daca nu ai mai alergat niciodata, sfatul specialistilor este sa incepi cu alergari usoare, de acomodare, pana cand inima se va obisnui sa pompeze un volum mai mare de sange decat de obicei. Femeile care se decid sa alerge in mod constant sunt sfatuite sa poarte un sutien special care sa impiedice miscarea accelerata a sanilor, in caz contrar acestia putandu-se lasa ireversibil.