Cine au fost, cine sunt, ce fac si care este crezul celor sase alesi salajeni – patru deputati si doi senatori – care ne reprezinta judetul in Parlamentul Romaniei. Cu alte cuvinte, iata pe cine avem si cu cine trebuie sa defilam.
Patru deputati si doi senatori pentru unul dintre cele mai mici judete din tara. Unii sunt pe statul de plata al Parlamentului de aproape doua decenii. Altii de abia la inceput. Cand, de ce, si de pe ce pozitie au intrat in politica?

Lucian Bode – sindicalistul din Parlament
Pentru a fi „politically correct” vom incepe excursul prin CV-urile parlamentarilor in ordine alfabetica. Incepem asadar cu preprezentantul puterii si presedinte al PDL Salaj, Lucian Bode. Liderul democrat liberalilor salajeni este un novice pe malurile Dambovitei fiind ales pentru prima oara in 2008 ca deputat in Colegiul Simleu Silvaniei. Inainte de intra in PDL Bode a luat parte, din 1999, si la „aventura” Alianta pentru Romania (partid infiintat de Teodor Melescanu), iar din 2001 a intrat in Partidul Democrat, a carui organizatie judeteana o conduce din 30 iunie 2008, cand fostul sef al pedistilor salajeni, Viorel Stanca, si-a dat demisia dupa esecul partidului in alegerile locale. Lucian Bode este de profesie inginer, iar in perioada 2001-2008 a ocupat mai multe functii in cadrul S.C. Electrica S.A. Zalau printre care si presedinte de sindicat). Bode a ocupat si trei mandate de consilier, atat local (in Valcau de Jos, 2000-2004), cat si judetean (2004 – 2008, si cateva luni pana la alegerile parlamentare. Cu o prezenta mult prea discreta in cadrul Camerei Deputatilor, deputatul PDL nu a luat cuvantul decat de doua ori de la inceputul mandatului si pana in momentul de fata. Bode se poate lauda totusi cu un proiect legislativ prin care cartile de munca vor putea fi eliberate si de societati comerciale, initiativa care va ajuta cateva mii de salajeni ale caror documente nu pot fi eliberate in momentul de fata. „Am intrat in politica in anul 1999 din dorinta de a ma implica mai mult in dezvoltarea comunitatii din Valcau de Jos si mai tarziu in imbunatatirea calitatii vietii in acest judet. Din noiembrie 2008 sunt deputat, membru in Comisia pentru Industrie si Servicii, in cadrul Parlamentului Romaniei.Nu promit ca toate problemele colegiului Simleu se vor rezolva cat timp voi fi eu deputat, dar sunt convins de faptul ca voi face tot ce este cu putinta in acest sens si ca voi fi mereu alaturi de salajeni”.
Iuliu Nosa – de la Primaria Zalau in Camera Deputatilor
Politician cu vechime, Nosa a intrat in PDSR (actualul PSD) in 1992. Vreme de patru ani, Iuliu Nosa a fost primar al municipiului resedinta de judet, iar din 2004 (cand a pierdut primaria in favoarea lui Radu Capilnasiu) este deputat. Din 2008 si pana astazi deputatul Iuliu Nosa, ales in Colegiul Jibou, a depus numai putin de 15 propuneri legislative, 18 intrebari si interpelari si a semnat alaturi de ceilalti reprezentanti ai PSD o motiune simpla. Luand-si poate prea in serios calitatea de membru al opozitiei, deputatul de Jibou a avut 24 de luari de cuvant in plen, majoritatea continand mesaje impotriva PDL si a presedintelui Traian Basescu. „In anul 1992 mi s-a propus sa candidez pentru o functie de consilier local in Zalau. Dupa ce am fost ales de zalauani mi-am dat seama ca prin activitatea mea din cadrul Consiliului pot sa ajut membrii comunitatii. Am crezut, cred si voi continua sa cred ca daca esti de buna credinta si dedicat activitatii pentru care lucrezi poti face lucruri bune pentru semenii tai.”
Consilierul lui Tariceanu – reprezentantul zalauanilor
Inainte de a deveni deputat de Zalau, liberalul Mirel Talos a fost gratulat in unele ziare nationale cu titlul de „lenesul de Salaj”, fiind acuzat de absenteism masiv de la lucrarile Camerei. Situatia s-a schimbat insa considerabil din iarna lui 2008, cand PNL si implicit, Talos, au intrat in opozitie. Din postura de critic al guvernului, Mirel Talos a semnat noua motiuni impotriva guvernului si a criticat politicile PDL-ului de cinci ori de la tribuna Parlamentului. Mirel Talos si-a legat numele si de unul dintre cele mai mari scandaluri din politica salajeana din ultimii ani, fiind cel care l-a acuzat public pe pedelistul Alexandru Muresan, director APIA, de vot multiplu la alegerile europarlamentare. Inainte de a candida in Zalau, Talos a fost consilier al fostului premier Calin Popescu Tariceanu. Dublu licentiat, in Litere si Stiinte Politice, Talos si-a pus semnatura si pe doua volume – „Partidele politice in tranzitie” si „Indrumar in liberalismul politic”, cu un cuvant inainte de Acad. Constantin Balaceanu-Stolnici. „Am ales sa intru in politica in 1998 pentru ca imi doream sa fiu mai activ decat majoritatea cetatenilor si sa pot influenta decizii. Partidul National Liberal a fost alegerea cea mai fireasca deoarece eu sunt un adept al liberalismului politic si economic, iar atunci, ca si acum, cel mai apropiat partid de aceste deziderate este PNL. Mai mult, vorbim si de o alegere sentimentala, bunicul meu fiind primar PNL in perioada interbelica.”
Politist cu adjective anti-guvernamentale
Celalalt senator salajean social democratul Gheorghe Pop se poate declara si el un debutant in politichia bizantinista bucuresteana, fiind la primul mandat de senator (Colegiul Jibou-Cehu). Dar nu intr-ale politicii locale, pentru ca Pop a ocupat mai multe functii in cadrul PSD Salaj incepand cu 1998. Politist de profesie, specializat pe infractiuni economice, Pop s-a facut cunoscut in timpul mandatului sau de senator prin numeroase critici la adresa politicilor „criminale” ale Guvernului Boc. Ba mai mult, fostul politist l-a „penalizat” in discursurile sale de multe ori si pe presedintele Traian Basescu.
„1998 este anul in care m-am inscris in PSD. Am considerat ca acesta este partidul care mi se potriveste si in care ma pot exprima democratic. Timpul si experienta politica in acest partid au demonstrat ca mi-am respectat de fiecare data juramantul de credinta al fiecarui mandat si ca am facut cate ceva pentru cetatenii care m-au ales. Pana la urma politica este arta de a te pune in slujba celor multi. Acesta este Ghita Pop si nu cred ca multi il cunosc altfel”.
Seres Denes – parlamentar cu state vechi
Fostul invatator si secretar al Consiliului Popular din Mesesenii de Jos a intrat inca din 1990 in Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania.
Dupa numai doi ani, Seres Denes a fost ales senator, functie pe care a ocupat-o pana in 2004, cand a schimbat Camerele devenind deputat.
Printre initiativele importante propuse de Denes in actualul mandat se remarca cea referitoare la transmiterea poligonului de la Aghires inspre primaria Zalau pentru a putea continua lucrarile la soseaua ocolitoare a municipiului, dar si proiectul (pe care s-a batut indelung moneda) de reconfigurare a regiunilor de dezvoltare din Romania.
„Am intrat in politica inca din 1990, odata cu revenirea democratiei in Romania. De atunci am reusit sa castig de patru ori increderea salajenilor si consider ca am pus si eu umarul la modernizarea judetului”.
Fost sef de ferma, actual lider al senatorilor UDMR
Inainte si dupa evenimentele din decembrie 1989, Fekete Szabo Andras, a lucrat ca inginer la mai multe ferme agricole. Odata cu retrocedarea terenurilor actualul parlamentar a ramas si fara obiectul muncii fiind obligat sa paraseasca, din postura de sef, CAP-ul din Pericei. Fiind membru al UDMR din 1990, Fekete a ajuns in 1992 viceprimar in Simleu Silvaniei, apoi a fost desemnat subprefect al Salajului (1997 – 2000), vicepresedinte al Consi-liului Judetean, iar din 2004 si pana astazi este senator.
Reprezentantul Colegiului Simleu – Cehu Silvaniei se poate lauda ca este primul printre colegii de partid din Senat, ocupand de la inceputul acestei sesiuni parlamentare functia de lider al grupului UDMR.
„In ‘91 cand ferma de la Pericei practic se desfiintase trebuia sa aleg altceva. Am incercat sa infiintez o asociatie cu fostii colegi de la ferma, dar demersul meu nu a avut succes pentru ca in acea vreme nu exista menta-litatea necesara pentru a te implica intr-un astfel de proiect. Mi s-a propus apoi sa candidez sa devin viceprimar al Simleului. Cu timpul am ajuns sa-mi placa si administratia si politica si pot spune ca am ajuns sa ma descurc destul de bine in acest domeniu din moment ce am fost ales pentru a doua oara senator al salajenilor”.