Asistentii personali ai persoanelor cu handicap au ramas neplatiti pentru ca guvernantilor le-a fost mai mila de cei fara ocupatie.
Imparteala fondurilor sociale de la bugetul de stat pe acest an s-a facut cu cantec, pentru ca adevaratele cazuri sociale sunt, paradoxal, vitregite de ajutor. Sumele repartizate primariilor pentru asistentii persoanelor cu handicap au fost insuficiente, in timp ce pentru beneficiarii ajutorului stipulat prin Legea 416 – care acorda venitul minim garantat celor fara ocupatie – nu sunt probleme. Ciudat este cum au cantarit autoritatile centrale cazurile sociale pentru care au fost destinati cu precadere banii. In loc sa se dea celor care-i slujesc pe bolnavii cu handicap, s-au gasit resurse indestulatoare pe intreg anul pentru a-i sustine pe cei fara venituri.
RESTANTELE, IN LUNA APRILIE
18 asistenti ai persoa-nelor cu handicap din Horoatu Crasnei au primit pe luna februarie 70 la suta din salariu, deoarece primariei i s-a alocat doar 70 la suta din necesar. In comuna Plopis nu s-au facut plati pe luna februarie pentru cei 45 de asistenti ai persoanelor cu handicap, in timp ce pentru beneficiarii Legii 416 (inregistrati in 103 dosare) au fost fonduri suficiente si pentru ianuarie si pentru februarie. Nici la Mirsid, cei 42 de asistenti personali nu si-au primit drepturile pentru luna trecuta. Primarul Calin Bereschi a dat asigurari ca sumele cuvenite pe februarie si martie vor fi date inainte de Pasti. Gavril Puscas primarul comunei Halmasd a deplans soarta celor 20 de asistenti personali si 12 persoane indemnizate, pentru care vor fi bani abia in luna aprilie, data la care li se vor plati salariile si pe februarie si pe martie.
Ultimele cinci luni raman descoperite
Salajul dispune de sume din TVA pentru cheltuielile descentralizate de 142 de milioane de lei, din care ponderea cea mai mare s-a repartizat la invatamant (116 milioane de lei), 9,109 milioane de lei pentru ajutoarele sociale de la Legea 416 si 17,162 milioane de lei pentru asistentii persoanelor cu handicap si evidenta populatiei. Banii pentru asistentii personali vor ajunge pentru sase sau sapte luni din acest an, asta daca in cea de-a doua parte a anului nu va mai fi o rectificare bugetara.
Culmea repartizarii bugetare – castiga cine nu munceste
Articole
România, declarată una dintre cele mai sigure țări din lume
România se numără printre statele cu cel mai scăzut nivel al criminalității, oferind o situație mai favorabilă din acest punct de vedere decât multe țări vest-europene. Conform rapoartelor Departamentului de Stat al SUA și ale Comisiei Europene, România este recunoscută ca o țară foarte sigură pentru cetățeni și turiști. În „Raportul pentru cetățenii americani care călătoresc în afara granițelor”, România este indicată ca având un risc scăzut și foarte scăzut de infracțiuni, clasându-se pe locul 25 în…
Mai mult...Semne bune anul n-are…
Noul an debutează cu salarii și pensii înghețate. Guvernanții au anunțat setul de măsuri prin care încearcă să reducă cheltuielile publice. Începând cu data de 1 ianuarie 2025, cuantumul brut al salariilor de care beneficiază bugetarii se menţine la nivelul din luna noiembrie 2024. Orele suplimentare nu se vor mai plăti, urmând ca acestea să se compenseze numai cu timp liber. De asemenea, bugetarilor nu li se vor acorda anul viitor premii, bonusuri sau alte drepturi de…
Mai mult...