Daca ar fi bani pentru despagubiri, anemia infectioasa la cai ar putea fi eradicata
E lunga povestea anemiei infectioase la cai, e lunga si deocamdata nu are nici o sansa sa se sfarseasca. Dupa spusele lui Laszlo Csutok, director coordonator adjunct al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Salaj, in judetul nostru nu exista comuna in care sa nu fie cabaline care au contactat aceasta boala. Chiar daca Csutok sustine ca numarul cailor cu anemie infectioasa este in scadere, la ora actuala sunt inregistrate 417 cabaline cu anemie. Trist este ca pentru anemia infectioasa la ecvide in prezent nu exista tratament, boala fiind letala. Totusi cei de facut? DSVSA a luat unele masuri pentru a impiedica transmiterea virusului. Astfel i-a atentionat pe proprietarii de cai cu anemie sa nu scoata animalele din curte nici la pasune nici la lucrari agricole, nici pentru monta. Numai ca oamenii nu prea tin cont de aceste recomandari mai ales cand e vorba de lucrari agricole. Pentru a nu se extinde boala, medicii recomanda sacrificarea animalului. Statul acorda, mai mult teoretic, despagubiri pentru sacrificare. Si proprietarul calului bolnav stie acest lucru. Numai ca pentru efectivul evaluat anul acesta in Salaj nu sunt bani de despagubiri. Suma necesara despagubirilor pentru sacrificarea celor 417 cabaline ar fi de 600.000 de lei. Suma repartizata DSVSA Salaj pentru toate categoriile de despagubiri este de 70.000 lei. Asadar fenomenul de eradicare a anemiei infectioase e departe ca cerul de pamant. Si apoi mai exista o problema: unii proprietari de cai cu anemie infectioasa sunt atat de atasati de animal, incat nu l-ar sacrifica pentru tot aurul din lume.
Nu mor caii cand vor…
Articole
Ați văzut-o? Sunați la 112!
AȚI VĂZUT-O? La data de 27 decembrie, Secția 3 Poliție Rurală Jibou a fost sesizată cu privire la faptul că, la data de 10 decembrie, minora LINGURAR LĂMÂIȚA-BRÂNDUȘA, în vârstă de 14 de ani, din comuna Băbeni, sat Ciocmani, ar fi plecat voluntar de la domiciliu, iar până în prezent, nu a revenit. SEMNALMENTE: înălțime 1,40 m, 40kg, păr negru, ochi căprui. La momentul plecării aceasta era îmbrăcată într-o vestă de culoare neagră, pantaloni negrii și încălțăminte…
Mai mult...România închide 33 de puncte de trecere a frontierei, din 1 ianuarie
Începând de miercuri, 1 ianuarie 2025, 33 de puncte de trecere a frontierei – rutiere, feroviare, în regim de bac și portuar – odată cu aderarea totală a României la Schengen, conform unui proiect de hotărâre de Guvern. Acesta a fost inițiat și publicat în transparență decizională de Ministerul Afacerilor Interne, având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri imediate, pentru aplicarea Deciziei Consiliului Uniunii Europene din data de 12 decembrie 2024 prin care, începând cu data de…
Mai mult...