Dupa o intrerupere de sase luni, procesul in cazul exploziei blocului E24 s-a reluat la Oradea.
Procesul in cazul exploziei blocului E24 din Dumbrava Nord a fost reluat saptamana trecuta la Judecatoria Oradea, dupa sase luni de suspendare cauzata de o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de avocatii inculpatilor in acest caz – sapte angajati ai E.On Gaz Distributie. Exceptia a fost respinsa de Curtea Constitutionala, astfel ca procesul, deschis in 2008 de Parchetul de pe langa Judecatoria Zalau, a putut fi reluat la instanta din Oradea, unde a fost stramutat anul trecut printr-o sentinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la solicitarea avocatilor inculpatilor.
Potrivit lui Mihai Ielciu, avocatul locatarilor din fostul E24 – constituiti in parte civila in proces, clientii sai solicita acordarea unor despagubiri care sa acopere contrava-loarea apartamentelor si a bunurilor distruse in explozie, plus cate 100 de euro pentru fiecare zi petrecuta pe drumuri de membrii familiilor ramase fara locuinta in septembrie 2007. Partea responsabila in proces in cazul exploziei este considerata societatea E.On Gaz, Ielciu precizand ca „exista o expertiza care demonstreaza, in mod clar, ca in accidentul de la blocul E24 cauza a fost o conducta fisurata cu termenul de folosinta depasit si ca nu s-au respectat de catre E.On si angajatii sai o serie de normative cu privire la siguranta utilizarii retelelor de distributie de gaz”. In cauza au fost cercetate 12 persoane, angajati ai societatii mentionate, in judecata fiind trimise doar sapte. Instanta urmeaza sa stabileasca eventuala lor vinovatie, precum si despagubirile ce se cuvin locatarilor.
Doi morti si 19 familii lasate pe drumuri
Reamintim ca in explozia produsa in 2007 doi tineri – Paul Salajan, in varsta de 21 de ani, si Diana Satmari, de numai 14 ani – si-au pierdut viata, sora Dianei suferind si ea rani grave, in urma careia a ramas cu un handicap permanent de gradul I. Cele 19 apartamente din bloc au fost distruse aproape complet, din motive de siguranta imobilul fiind daramat. De atunci, cele 19 familii locuiesc pe unde apuca, majoritatea fiind chiriasii ANL.
Locatarii E24 revin in sala de judecata
Articole
Ați văzut-o? Sunați la 112!
AȚI VĂZUT-O? La data de 27 decembrie, Secția 3 Poliție Rurală Jibou a fost sesizată cu privire la faptul că, la data de 10 decembrie, minora LINGURAR LĂMÂIȚA-BRÂNDUȘA, în vârstă de 14 de ani, din comuna Băbeni, sat Ciocmani, ar fi plecat voluntar de la domiciliu, iar până în prezent, nu a revenit. SEMNALMENTE: înălțime 1,40 m, 40kg, păr negru, ochi căprui. La momentul plecării aceasta era îmbrăcată într-o vestă de culoare neagră, pantaloni negrii și încălțăminte…
Mai mult...România închide 33 de puncte de trecere a frontierei, din 1 ianuarie
Începând de miercuri, 1 ianuarie 2025, 33 de puncte de trecere a frontierei – rutiere, feroviare, în regim de bac și portuar – odată cu aderarea totală a României la Schengen, conform unui proiect de hotărâre de Guvern. Acesta a fost inițiat și publicat în transparență decizională de Ministerul Afacerilor Interne, având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri imediate, pentru aplicarea Deciziei Consiliului Uniunii Europene din data de 12 decembrie 2024 prin care, începând cu data de…
Mai mult...