Facilitatile acordate pentru somajul tehnic au intrat in vigoare de la 1 februarie, iar in cele trei saptamani de la intrarea in vigoare a prevederilor legislative 10 firme din Salaj si-au trimis angajatii acasa pentru maximum 90 de zile.
Potrivit celor declarate de Daniela Biris, director al Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj, facilitatile acordate prin somajul tehnic nu pot depasi 90 de zile si sunt valabile numai pana la finalul anului 2010. Pe perioada in care este declarat somajul tehnic, angajatorii si salariatii nu platesc contributii de asigurari sociale si impozit pe venit. In plus, muncitorul isi pastreaza slujba si primeste si 75 la suta din salariul de baza.
Totodata, prevederile legale sunt destul de flexibile, astfel ca angajatorul nu este obligat sa trimita toti angajatii in somaj tehnic, iar angajatii pot fi rechemati oricand la serviciu (cu instiintarea prealabila a ITM-ului). “Firmele care au probleme pot trimite salariatii in somaj tehnic de mai multe ori in acealasi pana la finele anului. Important este sa nu fie depasita perioada standard de 90 de zile”, a declarat Biris.
Conform declaratiilor sale, firmele care doresc sa trimita oamenii in somaj au obligatia sa depuna la ITM o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa motivul intreruperii temporare a activitatii, precum si acte aditionale de suspendare a activitatii pentru fiecare salariat (documentele trebuie depu-se in maximum 5 zile de la data perfectarii lor).
Mai trebuie mentionat faptul ca perioada de suspendare va fi trecuta in carnetul de munca, iar stagiul de cotizare pe perioada somajului tehnic va fi facuta la nivelul salariului minim.
Avantajele angajatorului pe perioada de somaj tehnic
– isi reduce costurile generale intrerupand temporar activitatea firmei;
– ii pastreaza la dispozitia sa pe angajatii valorosi;
– isi micsoreaza cheltuielile cu salariile si contributiile sociale (poate plati doar 75 la suta din salariile angajatilor si contributii de asigurari sociale micsorate corespunzator).
Avantajele angajatului pe perioada de somaj tehnic
– isi pastreaza locul de munca (nu este concediat, ci doar are contractul de munca suspendat);
– isi pastreaza calitatea de asigurat (in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale etc.);
-primeste 75 la suta din salariu, adica, in cele mai multe cazuri, mult mai mult decat indemnizatia de somaj.
Mai multi bani in somaj
Desi pare paradoxal, in unele cazuri, angajatul trimis in somaj tehnic poate incasa mai multi bani decat intr-o luna normala. Spre exemplu, pentru un salariu de baza brut de 1000 de lei, un angajat primeste, dupa aplicarea taxelor, in jur de 740 de lei. In cazul indemnizatiei de 75 la suta, cu taxe zero, va primi in mana 750 de lei. Concomitent, angajatorul face o economie de aproape 400 de lei.