Zilele acestea 15 familii din comuna Maeriste vor primi in dar cate o vitea de la familiile care anul trecut au fost beneficiare ale programului american “Dar din dar”.
Programul fundatiei ameri-cane Heifer International in parteneriat cu Asociatia de Dezvoltare si Educatie Locala Agapis si primaria Maeriste prin care s-au daruit vaci din rasa Baltata Romaneasca unor familii nevoiase continua la Maeriste si in acest an. Anul trecut s-au distribuit 51 de vaci la tot atatea familii din satele comunei in cadrul proiectului “Vaci de lapte si inseminare artificiala pentru Maeriste”. Fondurile puse in joc pentru aceasta initativa au fost de 250.000 $, iar in alegerea tintei (comuna Maeriste) a contat disponibilitatea si implicarea primariei si receptivitatea comunitatii locale. Dupa ce mai multe familii nevoiase s-au inscris pentru acest program, s-au tras la sorti beneficiarii. Exceptie au facut patru familii aflate in situatii de risc, carora li s-au atribuit bovinele, fara tragere la sorti.
Din cele aflate de la presedintele executiv al fundatiei Agapis, Alin Prunean, 15 familii vor putea continua programul, pentru ca au fost fatate 15 vitele precum si 27 de vitei. Regula proiectului este de a oferi in dar prima vitea nascuta. Cei care au avut norocul sa aiba vitel, il pot valorifica sau pastra dupa bunul plac, urmand sa respecte regula la urmatoarea fatare.
Beneficiarilor acestor daruri li s-a oferit in aceasta perioada consultanta si servicii medicale veterinare. In paralel programul s-a derulat si pe componenta de inseminare artificiala, pentru care Salajului i-au fost rezervate 5.000 de doze de material inseminal pentru vitei de carne, material provenit de la tauri de mare valoare din rase de lapte si carne.
Potrivit lui Alin Prunean finalitatea acestui proiect nu se reduce doar la revigorarea zootehniei locale, despre care am aflat de la primarul Vasile Lazar ca in ultimii ani a cunoscut o semnificativa descrestere a efectivelor de animale (in prezent in Maeriste sunt 350 de vite, 2000 de oi si 800 de porci). Se pare ca obiectivele proiectului – imbunatatirea alimentatiei si obtinerea de venituri suplimentare au fost atinse. Spun asta deoarece multe familii aflate in situatii de risc, cu patru-cinci copii si fara nici o sursa de venit (doar alocatiile copiilor), au avut astfel lapte pentru consum cat si pentru vanzare.