Legea unitara a pensiilor descurajeaza retragerea anticipata din activitate prin diminuarea substantiala a venitului
Conditiile de pensionare anticipata se inaspresc prin Legea unitara a pensiilor. Mai mult, cei care se vor pensiona inainte de implinirea varstei legale vor primi o pensie mai mica cu 50 la suta din suma cuvenita. Masurile sunt menite sa reduca numarul celor care vor sa iasa din campul muncii, in multe cazuri fara un motiv serios, astfel incat bugetul deficitar al pensiilor publice sa mai fie sustinut.
In consecinta, persoanele care vor vrea sa iasa la pensie mai devreme cu cinci ani decat varsta stabilita prin viitoarea lege – 65 de ani, vor primi mai putin cu aproape 50 la suta din suma cuvenita, fata de 30 la suta in prezent, pentru a-i determina pe romani sa nu se pensioneze anticipat.
Si dosarele medicale de pensionare pe caz de boala obtinute ilegal sunt luate in vedere de catre oficiali deoarece numarul pensiona-rilor de invaliditate a crescut mult in ultimii ani. Potrivit noii legi nimeni nu va mai putea obtine pensionarea doar pe baza unui certificat emis de medicul curant, ci va trebui sa treaca prin filtrul unor medici specializati in asigurari sociale si printr-un filtru independent. Daca in urma verificarii dosarului membrii comisiei au suspiciuni privind boala viitorului pensionar, il pot trimite la clinici si laboratoare private cu care casa de pensii va incheia contracte pentru teste si analize. Iar cei care sunt deja pensionati pe caz de boala ar putea fi chemati la un nou control si pot pierde pensia daca nu se vor prezenta.
O statistica facuta in tara arata ca speranta de viata este de 68 de ani la barbati si 75 de ani la femei. Asta ar insemna, in medie, ca un barbat sa se bucure de pensie numai trei ani, iar o femeie10.