Saptamana aceasta va intra in dezbatere publica proiectul Legii Educationale, urmand ca in cursul lunii martie actul sa fie aprobat de Guvern si de Parlament, astfel incat noile prevederi sa poata fi aplicate din toamna, odata cu inceputul noului an scolar.
La doua luni dupa declararea ei ca neconstitutionala, Legea Educatiei revine din nou in actualitate, ministrul de resort, Daniel Funeriu anuntand ca un proiectde lege, cel mai probabil o revizuire a variantei respinse de Curtea Constitutionala, va fi supus chiar de saptamana aceasta unei dezbateri publice. Proiectul va fi disponibil timp de o luna pe site-ul Ministerului Educatiei (www.edu.ro), unde cei interesati vor putea lasa si sugestii de imbunatatire a textului legislativ. Dupa dezbaterea publica, proiectul va fi supus aprobarii Guvernului, dupa care va intra in dezbaterea Parlamentului. In ciuda semnelor de intrebare cu privire la soarta acestei legi in Parlament, Funeriu sustine ca ea va putea fi aplicata chiar din aceasta toamna.
Printre problemele pe care si le propune sa le elimine aceasta lege se numara – potrivit unui comunicat oficial al ministerului – programa scolara prea aglomerata, ce ar duce la o inechitate intre elevi, in special intre cei din clasele mici. „Un copil cu o materie mult prea dificila nu va reusi sa-si faca toate temele, daca parintii nu se pot ocupa de el la nivelul cerut” – si-a explicat ministrul viziunea asupra inechitatii, adaugand ca noua Lege a Educatiei va trebui sa rezolve si problema asigurarii de sanse egale la un invatamant de calitate copiilor din mediul rural cu cei din orase.
O lege noua, care sa rezolve problemele de fond din invatamant, este sustinuta si la nivel local, de inspectorul scolar general Ioan Abrudan. „O astfel de lege este asteptata in sistem avand in vedere ca de aproape 20 de ani nu s-a facut nimic din acest punct de vedere pentru invatamant”, a precizat Abrudan, care s-a declarat un sustinator si al formei respinse de Curtea Consitutionala.n
Lege asumata, nedezbatuta si neconstitutionala
Reamintim ca Legea Educatiei Nationale a fost asumata de Guvern in Parlament in 15 septembrie anul trecut, graba cu care Executivul a vrut sa puna in aplicare aceasta lege, fara o dezbatere publica prealabila si fara dezbaterea ei in Parlament, starnind reactii virulente din partea opiniei publice si, in special, din partea liderilor sindicali. Aplicarea legii a fost blocata, insa, de Curtea Constitu-tionala, care, la sesizarea Partidului National Liberal, a analizat textul legislativ, declarandu-l neconstitu-tional. Printre articolele considerate neconstitutionale se numara cel referitor la incompatibilitatea functiei de director sau director adjunct intr-o scoala cu calitatea de membru al unui partid politic.
Educatia va avea lege noua
Articole
Premieră medicală: robotul Davinci, cu tehnica Baba, a finalizat cu succes o tiroidectomie completă, fără tăieturi vizibile
O echipă medicală din Sibiu a realizat, în premieră națională, o tiroidectomie (operație la tiroidă)și completă utilizând sistemul robotic da Vinci și tehnica BABA (abord bi-areolar și bi-axilar). Succesul e cu atât mai mare cu cât intervenția nu a lăsat incizii vizibile la nivelul gâtului. Potrivit presei locale, procedura a implicat efectuarea a patru mici incizii: două în zona areolelor mamare și două în zona axilară, prin care au fost introduse instrumentele robotice. Această abordare minim invazivă…
Mai mult...Pașapoartele se livrează gratuit, la orice adresă
Direcția Generală de Pașapoarte informează că, începând cu 1 ianuarie 2025, s-a simplificat procedura de ridicare/ livrare a pașapoartelor simple electronice. Dacă până acum se livrau contra cost doar la adresa solicitantului, din prima zi a anului 2025, costul livrării este zero și se pot livra la orice adresă indicată de solicitant. „Interacțiunea cetățenilor cu structurile de pașapoarte se simplifică, astfel încât aceștia vor avea posibilitatea de a opta pentru livrarea pașaportului simplu electronic, gratuit, la orice…
Mai mult...