Cele 800 de gospodarii bransate la sistemul centralizat de termoficare vor plati acelasi pret pentru caldura. Primaria, in schimb, va fi arsa la “buzunar”.
Bugetul Zalaului primeste o grea lovitura, in conditiile in care Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice a avizat majorarea tarifelor la energia termica produsa de catre Uzina Electrica Zalau. Astfel, caldura furnizata consu-matorilor casnici va costa 460 lei/Gcal, cu 44 de lei mai mult decat in urma cu un an, in timp ce agentilor economici si institutiilor li se vor percepe 386 lei/Gcal, adica 10 procente in plus.
Cele 800 de gospodarii care mai sunt bransate la sistemul centralizat de termoficare din muncipiu nu vor fi, insa, afectate de aceasta majorare, in conditiile in care pretul de facturare a fost pastrat la 130 de lei. Nu acelasi lucru se poate spune, insa, despre bugetul Zalaului, de unde va fi suportata subventia asigurata de autoritatea publica locala, dar si plata facturilor la incalzire din institutiile subordonate Consiliului Local: scoli, gradinite etc.
In decursul anului trecut, Primaria a suportat subventii in valoare de peste 950.000 de lei. Dupa cum sustine Viorel Marian, directorul Uzinei Electrice, majorarea sumei suportate de la bugetul local va obliga autoritatea locala sa aloce fonduri suplimentare de 167.000 lei.
Colac peste pupaza, si caldura furnizata scolilor si gradinitelor costa mai mult. Daca in luna noiembrie a anului trecut, municipalitatea a platit facturi la incalzire de circa 960.000 de lei, pentru ianuarie si februarie cheltuiala in aceasta directie va creste cu cel putin 10 la suta. “Acordarea subventei si acoperirea cheltuielilor de incalzire la scoli si gradinite este o obligatie legala, prin urmare vom gasi resurse in cadrul bugetului local, pentru acoperirea cheltuielilor”, declara Radu Nistorescu, administratorul public al Zalaului.
Pana acum zece ani, la reteaua de termoficare erau conectate 16.500 de gospodarii din municipiu, in prezent, Uzina Electrica mai numara 800 de abonati casnici, carora li se adauga 58 de institutii si agenti economici.
Caldura mai putina
Criza si-a pus sever amprenta si asupra Uzinei Electrice. Reducerea sau intreruperea activitatii unor agenti economici, clienti ai Uzinei, a diminuat cantitatea de energie termica vanduta cu circa 32 la suta. Producatorul are 176 de angajati, insa planul de reorganizare la care se lucreaza in prezent prevede disponibilizarea unora.