Taxa pe valoarea adaugata pune din nou in incurcatura lumea. De data aceasta pe cei care descalcesc itele administratiilor locale. Mai exact, TVA-ul incurca planurile celor care tintesc la accesarea de fonduri europene prin programul FEADR. In Salaj, primariile au depus, ori vor depune pentru sesiunea din luna martie in cadrul masurii 3.2.2; o serie de documentatii de proiect pentru modernizarea sau reabilitarea infrastructurii (apa, canalizare, camine culturale, asezaminte sociale, terenrui de sport, poduri). Dupa ce au cheltuit sume consistente pe intocmirea proiectelor; primarii au ajuns la concluzia ca din cauza TVA-ului risca sa nu se vada cu sacii (cu bani) in caruta. Asta pentru ca la valoarea care este pusa in joc, fie 2,5 milioane Euro pentru administratiile care lanseaza proiecte singure, fie 6 milioane Euro pentru cele care aplica in parteneriat in cadrul unor asociatii de dezvoltare intercomunitare, sumele… lipsa oscileaza intre 20 si 50 mld. lei vechi. Aceste fonduri trebuiesc achitate de primarii constructorului in baza facturilor pentru lucrarile realizate. Si de parca nu ar fi destul, se mai impune ca de la bugetele locale sa se plateasca prima transa de cheltuieli, care estimativ, ar insemna aproape 20% din costurile investitiei. Asa cum remarca deunazi primarul comunei Mesesenii de Jos, dl. Sandu Bercean, presedintele Asociatiei Comunelor din Romania filiala Salaj, „valoarea pe care o vor plati comunele depaseste cu mult bugetul lor, chiar si in varianta derularii proiectelor in parteneriat”.
Primarul de la Maeriste, dl. Vasile Lazar, crede ca „se va gasi o solutie la nivel national, pentru ca toate comunele din tara au aceeasi problema. S-a gasit, in cazul nostru, la proiectul SAPARD pe care l-am finalizat recent, fonduri din TVA care ne-au fost rambursate prin Ministerul Finantelor, iar prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurala pentru prima transa. Deocamdata plata TVA-ului reprezinta pentru noi o necunoscuta, cu certitudine nu avem cum o achita. Ar fi o varianta, aceea a deschiderii unei linii de creditare prin banca sau de la stat, dar si aici sunt unele semne de intrebare. Noi nu am avea cu ce garanta fondul pus la dispozitie”. Poate, ceva mai aproape, aici la noi in… ograda, ar trebui identificate fonduri. Mai precis, dupa parerea primarului de la Poiana Blenchii, dl. Augustin Chifor, „Consiliul Judetean ar trebui sa ne ajute, sa ne asigure cofinantarea. Nu e normal ca noi sa platim acesti bani, dupa ce ne-am chinuit sa platim proiectele cu bani grei”. La nivelul primariei Dragu, o alta unitate administrativ teritoriala cu buget „subtire” taxei pe valoarea adaugata este, de asemenea, un deziderat imposibil de realizat. Primarul Rodica Lazar a mentionat ca „primariile nu sunt platitoare de TVA. Speram in ajutorul parlamentarilor in solutionarea acestui aspect”.
Democratul-liberalul Lucian Bode ne-a spus ca este deplin de acord cu solicitarea primarilor si considera ca este prioritatea zero pentru ACoR. „Nu este normal ca bugetele locale sa scoata atatia bani din vistieriile lor, oricum nici nu au atatia. In perioada urmatoare vom discuta in grupurile parlamentare si impreuna cu colegii din Salaj si din tara vom solicita modificarea actului normativ, mai ales ca ne dorim atat de mult accesarea fondurilor europene. Sunt sanse mari ca, in acest an, legislatia sa fie reglementata favorabil”.
Accesarea fondurilor europene, impiedicata de TVA
Articole
Comunicat de presă: Sprijin pentru actualizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a ADI ITI Țara Silvaniei
Președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Țara Silvaniei”, domnul Dinu Iancu-Sălăjanu, a semnat, la data de 28 NOIERMBRIE 2024, Contractul de finanțare nr. 2057, în cadrul Programului Asistență Tehnică 2021-2027, Apel: Îmbunătățirea capacității de gestionare și implementare şi asigurarea transparenţei fondurilor FEDR, FC, FSE+, FTJ – Sprijin pentru elaborarea altor strategii ITI.Valoarea totală a contractului de finanțare pentru proiectul menționat mai sus, cod SMIS 334114, este de 1.147.820,00 lei, valoarea asistenței financiare nerambursabile fiind de 100% (604.289,27 lei…
Mai mult...Surse: Îngheață pensiile și salariile bugetarilor, la începutul lui 2025 / Se taie voucherele de vacanță?
Personalul bugetar va avea salariile înghețate în 2025, la nivelul celor din 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern, obținut de Economedia.ro și analizat de graiulsalajului.ro. Sporurile sau contractele de plată cu ora sunt și acestea înghețate pentru anul viitor, conform documentului citat. De asemenea, voucherele de vacanță vor fi și ele sistate. „Cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de functie/indemnizatiilor de încadrare lunară precum și cuantumul indemnizatiile lunare pentru functiile de demnitate…
Mai mult...