Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, luni, la Parlament, ca plata CAS, prin propunerea din legea pensiilor, se va aplica doar celor care au exclusiv venituri din drepturi de autor, si nu celor care au si contracte de munca, precizand ca aceasta prevedere ar putea fi aplicata din 2011.
„Este vorba despre drepturile exclusive de autor, nu este vorba si de cei care au si contracte de munca, de creatorii care fac carti sau spectacole. Este vorba despre cei care sunt platiti exclusiv pe drepturi de autor sau conventii civile”, a declarat Mihai Seitan.
Ministrul Muncii a precizat ca este un proiect de lege care se va discuta in Guvern in saptamanile urmatoare si va intra in dezbaterea Parlamentului in februarie. „O sa fie dezbatuta in Parlament o perioada destul de lunga, pentru ca legea pensiilor este o lege mare, dupa care o sa aiba o perioada si de stabilire a unor norme. Probabil ca incepand din 2011 se va aplica”, a mai spus Seitan.
El a explicat necesitatea aplicarii acestei masuri prin faptul ca se refera la oamenii care nu au dreptul la pensie, aceasta fiind o asigurare pentru pensie, iar noua lege a pensiilor trebuie sa stabileasca drept principiu de baza, intre altele, obligativitatea participarii la sistemul de pensii a celor care realizeaza venituri profesionale. „O sa urmeze niste discutii. O sa avem discutii cu patronatele din presa, arta, cu sindicatele, sa vedem cum se aplica. Nu este nicio sperietura. Va incepe pe principiul ca toti oamenii trebuie sa-si asigure prin contributia lor o pensie. Daca nu, o sa intre in ajutor social. Nu vreau sa duc in ajutor social oamenii care fac castiguri, totusi”, a mai declarat Mihai Seitan.
Ministrul Muncii a declarat, tot la Parlament, ca este „foarte de acord” cu o eventuala masura de plata a CAS pentru drepturilor de autor, el subliniind ca nu se refera la drepturile de autor ale scriitorilor, artistilor, ci la persoanele active care nu au alt venit decat sumele platite pentru drepturile de autor. „Nu se refera lucrul acesta la drepturile de autor ale scriitorilor, artistilor, ci la persoanele active care nu au alt venit, acesta e venitul lor si nu au, din motivul lipsei acestei asigurari de pensie, o pensie peste cativa ani, cum nu au acum, cand ziarele se inchid, unele dintre ele, ajutor de somaj, pentru ca nu platesc ajutor de somaj”, a explicat Seitan.
Intrebat cati bani vor fi stransi la bugetul de stat prin aplicarea acestei masuri, Seitan a raspuns ca urmeaza sa se faca o astfel de analiza, dar ca nu acest lucru este important. „O sa facem analiza sa vedem cati bani o sa strangem. Problema e nu cati bani o sa strangem, problema e de ce bani o sa luati dumneavoastra cand o sa iesiti la pensie, daca nu aveti astfel de pensie”, le-a spus ministrul Muncii ziaristilor.
Intrebat daca a discutat si cu ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, despre introducerea CAS pentru drepturi de autor, Seitan a subliniat ca este o discutie pe rol la Guvern, nu este o hotarare luata inca, el reiterand faptul ca sustine o astfel de masura.
Ministrul Muncii a adaugat ca acest subiect a ajuns in presa in urma prezentarii, in Guvern, a unei note prin care se propune un nou proiect de lege al pensiilor, „in care se include ideea ca toata lumea care face venit profesional sa contribuie pentru pensie”. „S-a creat un fals sentiment impotriva unui astfel de sistem care este in favoarea oamenilor si nu al altcuiva. Nu vrea nimeni sa distruga nici presa, nici oameni”, a tinut sa precizeze Mihai Seitan.
Ministrul Muncii, Mihai Seitan a declarat, duminica, pentru „Gandul”, ca este posibil ca masura sa nu fie adoptata deloc. El a spus, pe de alta parte, ca, daca va fi inclusa in proiectul noii legii a sistemului public de pensii, nu va intra in vigoare decat odata cu aceasta, deci cel mai devreme incepand din 2011.De asemenea, Seitan a declarat ca plata asigurarilor sociale nu va fi obligatorie pentru detinatorii contractelor de drepturi de autor care au si contracte de munca.
„Consider ca unii s-au inflamat in necunostinta de cauza. Deocamdata, s-a discutat doar o nota in Guvern, care propune ca toti cei care realizeaza venituri profesionale platite regulat sa contribuie la asigurarile sociale, pentru a se proteja in caz de boala, de somaj si pentru a avea asigurata o pensie. Nu discutam aici de creatori. Ce incaseaza un romancier din ceea ce scrie e drept de autor. Dar s-a ajuns ca multi dintre cei care n-au nicio legatura cu creatia sa incaseze venituri lunare ca drepturi de autor. Aici intra jurnalistii. Nici macar in cazul acestora plata asigurarilor sociale nu va fi obligatorie, daca au si un contract de munca, pentru ca, astfel, sunt deja asigurati. Vrem sa evitam insa situatii ca cele care s-au produs chiar si recent in mass-media, cand jurnalistii ramasi fara locuri de munca nu au beneficiat de ajutor de somaj, avand, cred, serios de suferit din cauza ca nu aveau niciun contract de munca, nici macar pe salariul minim pe economie”, a declarat ministrul Muncii.
Seitan a sustinut ca, fiind vorba despre o „simpla nota”, nu s-a analizat impactul masurii. „Sigur ca, atunci cand se va contura un proiect, va trebui sa aiba si o nota de fundamentare. Deocamdata, nu sunt date clare in privinta numarului contractelor de drepturi de autor, fiindca acestea nu se inregistreaza la Inspectia Muncii”, a declarat Seitan.
Intrucat masura nu va fi aplicata anul acesta, ministrul Muncii a apreciat ca se elimina si acuza ca autoritatile ar vrea sa plateasca o polita presei critice, introducand noi biruri intr-un an de criza, „chiar daca abordarea corecta nu pune problema situatiei presei, ci a drepturilor angajatilor”. Seitan a mai precizat ca in toate statele europene sunt stabilite contributii de asigurari sociale pentru veniturile profesionale regulate.