Interviu cu Alexandru Vegh – prefectul Salajului
Numit miercuri prefect al Salajului, Vegh spune ca apartenenta sa la etnia maghiara ar trebui vazuta ca un avantaj, nu ca un neajuns
-Este o premiera ca Salajul sa aiba prefect maghiar. Cum va simtiti in aceasta calitate, fiind reprezentant a aproximativ 20 la suta unguri cat are judetul?
-Am fost propus in fruntea Prefecturii de UDMR Salaj. Este o numire care ma onoreaza, dar din acest moment, pe aceasta functie sunt prefectul tuturor cetatenilor Salajului, indiferent de nationalitate, culoare politica, statut social. Numirea unui prefect maghiar in Salaj s-a mai incercat insa in acesti ultimi 20 de ani, la fiecare inceput de guvernare. Cel mai aproape de acest post a fost Csoka Tiberiu (actualul vicepresedinte al Consiliului Judetean Salaj – n.r) in 1996. La vremea respectiva acest lucru nu a reusit, probabil pentru ca nationalismul era la cote mai inalte decat in momentul de fata. Atunci eram la numai sase ani dupa caderea comunismului, intr-o perioada cand efectele vrajbei dintre maghiari si romani erau vizibile. Dar dupa alti 14 ani, timp in care am devenit membri ai Uniunii Europene, cand granitele s-au deschis, cred ca oamenii gandesc altfel. Sunt convins ca macar generatia tanara, care in 1989 era formata din copiii sub zece ani, ori chiar cei care s-au nascut dupa Revolutie, are o alta mentalitate.
-Sunteti optimist…
-Da, eu sunt optimist in general. Deviza mea este: „Nu exista nu se poate, mai ales atunci cand lucrurile depind de noi. In acest caz eu consider ca totul depinde de noi. Sincer, recunosc ca ma asteptam si ma astept si de acum incolo la atacuri nationaliste. Dar lucrurile se vor limpezi in timp si sper ca le voi demonstra tuturor salajenilor ca aceste atacuri nu au fost justificate. Faptul ca sunt maghiar si vorbesc o limba in plus fata de limba romana nu trebuie vazut ca un dezavantaj, ci ca un avantaj.
-Sunteti satisfacut de aceasta numire?
– Am motive sa fiu multumit prin prisma faptului ca numirea mea este rezultatul activitatii mele politice de 20 de ani. As spune ca numirea in functia de subprefect a fost recunoasterea partiala a muncii mele, in timp ce acum, numirea mea la conducerea prefecturii poate fi vazuta ca o recunoastere totala.
– La ce schimbari va ganditi la nivelul institutiilor decon-centrate?
– Desigur, toate reorganizarile vor incepe de la nivel de ministere. Avem nevoie de schimbari, incepand de la modul in care funtioneaza relatiile dintre institutii si cetateni. Sau dintre institutii si agenti economici. Cum ar fi in cazul depunerii unor declaratii, la cel putin 4 sau 5 unitati, in loc de un ghiseu unic. Evident, pana la a traduce in fapt la noi in teritoriu astfel de noi organizari, ar fi nevoie si de schimbari legislative. Pe de alta parte, in ce priveste decon-centratele, cu siguranta numirile de noi directori vor fi facute dupa analiza fiecarei institutii in parte si a discutiilor dintre presedintii celor doua partide aflate la guvernare. Vor fi schimbari, dar nu doar de dragul schimbarii.
-Predecesorul dumnea-voastra, Andrei Todea, mentiona la ultima intalnire cu presa, ca in cursul lunii ianuarie in organigrama Prefecturii Salaj vor fi operate anumite schimbari, fara a face reduceri sau angajari de personal. Va ganditi sa preluati proiectul fostului prefect?
– Voi analiza propunerile facute de colegul meu referitoare la organigrama institutiei si daca voi considera ca este mai functionala decat cea prezenta, sau daca se impun anumite modificari, le voi pune in practica. In momentul de fata analizez structura institutiei, care nu s-a schimbat cu mult fata de perioada in care am fost subprefect. Deocamdata nu se impune reducere de personal, din contra, am mai avea posturi vacante (cu caracter temporar), cel putin la sectorul juridic. Masurile pe care le vom lua vor fi in concordanta cu prevederile administratiei centrale.
Cine este Alexandru Vegh
Numit miercuri prefect al Salajului in locul lui Andrei Todea, Vegh s-a nascut in satul Doba, comuna Dobrin in 30 octombrie 1964. A absolvit in 1989 cursurile Facultatii de Mecanica – Tehnologia Constructiilor de Ma-sini, an din care a lucrat pana in ianuarie 2005 la Silcotub (la compar-timentele: Organizarea Muncii, Salarizare, Control Intern, Compensari, Vanzari). In politica s-a lansat imediat dupa Revolutie, in 1990 cand, alaturi de alti tineri, a fondat MADISZ (Uniu-nea Democrata a Tinerilor Maghiari) din Salaj. In perioada 1996-2000 a fost consilier judetean, iar in intervalul 2000-2004 a fost vicepresedinte al UDMR Zalau, pe probleme de tineret. La finele lui 2004 a fost numit subprefect, iar din ianuarie 2005 a devenit inalt functionar public.