Daca nu eram convinsi ca traim intr-o tara a disperarii, ne-am lamurit acum. Au avut grija reprezentantii Minis-terului Sanatatii, care au pregatit un proiect de introducere a unei taxe pe produsele de tip fast-food, sucuri si dulciuri. Banii astfel stransi ar urma sa fi destinati finantarii programelor de sanatate, precum si pentru derularea unor investitii in infrastructura din sistem.
De unde, oare, acest imbold? Sa fi devenit peste noapte alesii nostri atat de grijulii fata de sanatatea romanului ori e doar una dintre acele masuri prin care se pot aduna bani la buget fara prea multe batai de cap?
Gaurile mari create in bugetul sanatatii, prin neputinta oficialilor de a gestiona sistemul trebuie cumva carpite. Mai intai a fost taxa pe viciu. In 2009, socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ, pentru ca incasarile din aceasta sursa au fost la jumatate din nivelul estimat.
Cum nici in 2010 situatia nu pare sa fie mai roz, ministrul Sanatatii antici-pand dificultati in sustinerea programelor de sanatate, in asigurarea necesarului in spitale, oficialii au mai inventat un bir. In incercarea de a-i justifica rostul, vor sa ne faca sa credem ca aplicarea unei taxe pentru alimentele de tip fast-food ii va tine departe pe romani de rafturile cu produse inferioare si ii va impinge spre cele cu alimente sanatoase. Alimente care, ne place sau nu, au un pret net superior celor cu efecte nu tocmai benefice asupra organismului. Cum ar fi fost, totusi, daca in loc sa taxeze consumul de alimente mai ieftine, dar nesanatoase, oficialii si-ar fi pus mintea la contributie pentru a diminua preturile produselor supe-rioare din punct de vedere calitativ?
Taxa pe fast-food, ce s-ar parea ca va intra in vigoare peste vreo doua luni, vine intr-un moment in care producatorii de alimente stau deja in bloc-start, pregatiti sa majoreze preturile ca urmare a scumpirii carburantilor si a energiei electrice. Ca sa traim sanatos, dar tot mai greu.
Mai sanatosi, dar mai saraci
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...