Indiferent daca detineti o locuinta, o masina sau obtineti bani din contracte de comision, din inchirieri de locuinte, sau lucrati ca liberi-profesionisti fiscul, local si national, va va astepta cu mult drag si in 2010 sa va platiti darile. Taxele si impozitele sunt percepute de stat dupa un calendar intocmit de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Un calendar fiscal care iti arata clar pana la ce date poti plati taxele si impozitele fara penalizari
TAXELE LOCALE SE POT PLATI IN DOUA TRANSE
Primariile percep taxe pentru toti proprietarii de locuinte si terenuri intravilane sau extravilane. De asemenea, si posesorii de autovehicule, rulote, barci cu motor ori fara motor sau de locuri de parcare si garaje achita taxe locale. Plata acestora se poate face fara majorari, in doua transe, pana la 31 martie, respectiv 30 septembrie. Taxele locale se pot plati la directiile de impozite si taxe locale din primarii, precum si la unitatile CEC sau la oficiile postale din toata tara.
STATUL IA BANI SI DIN PLATA CHIRIILOR
Persoanele care inchiriaza locuinte, terenuri, spatii comerciale si industriale trebuie sa mearga la sectiile financiare unde sunt arondati si sa depuna declaratiile privind veniturile realizate pana la 15 mai. Insa cei care opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real trebuie sa anunte acest lucru la Administratia financiara unde sunt arondati pana la 31 ianuarie. Platile se fac trimestrial, pana la 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie. Si persoanele care presteaza activitati in regim de consignatie trebuie sa le declare la Sectiile financiare pana in ultima zi din februarie, iar platile se fac trimestrial, datele fiind aceleasi ca si in cazul celor care obtin venituri din inchirierea de proprietati.
TAXA PE INTELECT
Romanii care obtin venituri din activitati independente impuse pe baza de norma de venit – notari, avocati, evaluatori, artisti etc. – au obligatia sa depuna declaratiile privind veniturile realizate pana la 15 mai.
Aceeasi procedura trebuie urmata si de persoanele care obtin bani din drepturi de proprietate intelectuala, precum si de cei care cultiva si vand flori, legume, ciuperci si de fermierii care obtin venituri din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole. Cererile se fac la Sectia financiara unde contribuabilul este arondat si tot aici se fac si platile.
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente cu exceptia impozitului pe venituri din arendare si a veniturilor din activitati agricole trebuie sa realizeze platile la datele de 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 decembrie. Persoanele care realizeaza venituri din activitati agricole trebuie sa achite impozitul in doua transe, respectiv 1 septembrie si 15 noiembrie.
IMPOZIT PENTRU VENITURILE SUPLIMENTARE
Salariatii nu trebuie sa depuna fise fiscale la sectiile financiare unde sunt arondati, chiar daca au mai multe salarii. Veniturile din salarii se impoziteaza la sursa, cu 16 la suta la fiecare loc de munca, impozitare care este finala. Insa angajatorii trebuie sa depuna fisele fiscale la unitatea fiscala pana in ultima zi din luna februarie. Tot pana in aceasta zi, firmele trebuie sa dea angajatilor cate o copie de pe fisele fiscale. Salariatii care pe langa salariu mai obtin si venituri din activitati independente sau din inchiriere de bunuri au obligatia sa le anunte si ulterior sa plateasca impozite la sectiile financiare unde sunt arondati.
Calendarul birurilor catre stat pentru noul an
Articole
Sfântul Ștefan
Dragi cititori, astăzi, în a treia zi de Crăciun, bisericile ortodoxe și greco-catolice îl prăznuiesc pe Sfântul Ștefan, primul martir creștin. Potrivit Noului Testament, Ștefan a fost unul dintre cei șapte bărbați ”plini de Duh Sfânt și de înțelepciune”, aleși de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Ștefan a fost și unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos care l-a urmat pretutindeni și care a asistat direct la faptele sale. Calitățile tânărului Ștefan au strălucit printre…
Mai mult...Mulțumirile unei mame pentru personalul Secției ORL de la Spitalul Județean
Există cadre medicale care își iubesc meseria și ne arată, zi de zi, că grija pentru pacient este primordială. Din fericire, avem astfel de oameni și la Spitalul Județean de Urgență Zalău. Nu o spunem noi, o spune o mamă din județul vecin, care a ajuns cu copilul în unitatea medicală din municipiu și a fost impresionată de modul în care s-a comportat întreg personalul cu care a interacționat, de la sosire până la externare. Redăm integral…
Mai mult...