Termenul de la care statul va impune obligativitatea certificatului energetic pentru operatiunile de vanzare, achizitie sau inchirierea de locuinte a fost amanat de Guvern cu un an, pana la 1 ianuarie 2011, prin ordonanta de urgenta.
„Prevederile articolului 13 alineatele 1 si 2 din legea 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, referitoare la elaborarea certificatelor de performanta energetica a cladirii si punerea acestora la dispozitie potentialilor cumparatori sau chiriasi de catre proprietari, in cazul vanzarii sau inchirierii locuintelor unifamiliale si a apartamentelor din blocurile de locuinte, se aplica incepand cu data de 1ianuarie 2011”, se arata in actul normativ aprobat de Guvern si obtinut de MEDIAFAX.
Alineatele respective fac referire la certificatul de performanta energetica a cladirii.
Legea 372/2005 prevede ca la incheierea oricarui contract de vanzare – cumparare sau inchiriere pentru cladirile de locuit familiale si apartamentele din blocurile de locuinte va fi obligatorie prezentarea certificatului de performanta energetica al cladirii.
Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului, exprimata, in principal, prin consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A- eficienta energetica ridicata, la clasa G- eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie, mentioneaza institutia
Legea urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2010.
Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a solicitat, in urma cu trei saptamani, amanarea termenului de aplicare a Legii 372/2005, considerand ca impunerea de la 1 ianuarie 2010 a certificatului energetic va majora pretul caselor vechi cu 5-10% si va bloca tranzactiile. Si Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare a apreciat ca legea care impune existenta certificatului energetic la incheierea tranzactiilor imobiliare va fi greu de aplicat de la 1 ianuarie 2010 si a solicitat amanarea implementarii pentru semestrul al doilea a anului viitor.
Ministerul Dezvoltarii a sustinut insa ca pretul certificarii energetice nu il influenteaza semnificativ pe cel al tranzactiilor, deoarece reprezinta un procent nesemnificativ in raport cu cheltuielile pentru efectuarea tranzactiei.
Guvernul a amanat introducerea certificatului energetic pentru locuinte
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...