O afacere unica in Salaj isi deschide astazi portile la Zalau, pentru toti iubitorii de bere de calitate, dar nu numai. Fabrica de bere Tom Beer vine pe piata salajeana cu un produs putin cunoscut noua, insa extrem de apreciat de cei care au avut ocazia sa il guste: berea artizanala. O vom putea savura in mai multe sortimente, cu arome si culori vizibil diferite, pentru a multumi chiar si cei mai pretentiosi iubitori de bere. Helles, Pale Ale, Weizen si Wiener sunt cele patru sortimente pe care le putem savura, incepand chiar de azi, 2 iunie, pe terasa Tom Beer.
Bere proaspata, bauta chiar in locul unde se produce
Pentru a afla povestea din spatele Fabricii de bere, am stat de vorba cu administratorul Tom Beer. Asa am aflat ca ideea a venit dupa mai multe deplasari in Austria, acolo unde acest concept este unul foarte popular.
“Ni s-a parut fantastica ideea de a avea un restaurant exact in fabrica de bere, de a putea vedea cum se fabrica berea si de a putea sa o bei, proaspata si naturala, chiar in locul unde aceasta este produsa”, spune Cristian Talos.
Obisnuiti oarecum cu ideea ca astfel de proiecte prind viata mai des in orasele mari si mai putin in celelalte, am fost curiosi sa aflam cum Fabrica de bere Tom Beer a ajuns tocmai in Zalau. O parte dintre salajeni au gustat deja, cu siguranta, sortimentele Tom Beer la fabrica din Oradea, unde proiectul a prins viata acum doi ani.
“Initial, am dorit sa deschidem prima fabrica la Zalau dar am considerat totusi ca, pentru inceput, ar fi mai oportun sa alegem Oradea, lucru care s-a intamplat in urma cu doi ani. Intre timp, tot mai multe persoane din Zalau
au aflat si au degustat berea noastra, fiind incantate de gustul unic al acesteia. Din dorinta de dezvoltare am deschis a doua fabrica de bere, la Zalau. In anii urmatori intentionam sa deschidem alte fabrici, si in alte orase mai mari”, ne-a declarat administarorul Tom Beer.
Dureaza cel putin o luna sa obtii o bere artizanala buna
Berea artizanala Tom Beer este un produs suta la suta natural, fara conservanti sau amelioratori, spune Cristian Talos.
Ca si ingrediente, sunt folosite apa,malt, hamei si drojdie.
Maltul macinat (de diferite feluri, in functie de tipul de bere) se fierbe impreuna cu hameiul, apoi, impreuna cu drojdia, se lasa la fermentat timp de aproximativ 17 zile. Temperatura necesara procesului difera in functie de tipul de bere. Urmeaza apoi maturarea produsului obtinut, etapa care dureaza inca cel putin doua saptamani.
Terasa Tom Beer din Zalau se deschide chiar azi
Cele patru sortimente de bere Tom Beer – Helles, Pale Ale, Weizen si Wiener – pot fi savurate incepand de azi, de la ora 16.00, alaturi de alte specialitati, pe terasa Tom Beer, in incinta fabricii cu acelasi nume. Aceasta este situata in spatele companiei Uniconf, iar intrarea se face dinspre cartierul Dumbrava, mai exact de langa sensul giratoriu de la benzinaria MOL, a doua strada la dreapta, inainte de pasarela.