”Cea mai frumoasa zi? Astazi” (Maica Tereza de Calcutta)
rn
Buna sa va fie inima dragilor!
rn
Pentru multi dintre noi rutina zilnica devine apasatoare, monotona, putin satisfacatoare..slabeste trupul si sufletul, consumandu-ne puterile cele mai bune. Toti visam adesea ”un altceva” de libertate si fericire, ce risca sa ne instraineze de adevarata realitate si traire. Credinta crestina ne ajuta sa acceptam si sa valorificam fiecare experienta personala zilnica: daca Hristos s-a unit in mod definitiv cu persoana umana, realitatea cotidiana capata atunci o alta valoare, infinit mai mare, ea devine sacra!( Pr. Brian Kolodiejchuk) ”Fiecare clipa este o comoara”, spunea Teresa de Lisieux. Nu exista un moment mai potrivit pentru a fi fericit si pentru a face binele decat cel prezent. Sa ne ingrijim de ceea ce putem face astazi! Cineva sufera astazi! Cineva are nevoie de noi astazi!
Pentru a ne motiva si pentru a prinde curaj in acest sens, am ales sa va impartasesc cateva cuvinte despre Maica Tereza de Calcutta- un model desavarsit de caritate si de ”iubire in actiune”.
Maica Tereza, numita adeseori si sfanta iubirii, a fost o calugarita catolica de origine albaneza, care a fondat ordinul Misionarii Caritatii in Calcutta, India, in anii 1950.
In urma unei profunde chemari interioare, Tereza a hotarat sa raspunda cu multa dragoste, entuziasm si daruire totala invitatiei lui Dumnezeu si astfel, timp de 45 de ani, i-a ingrijit pe cei mai saraci dintre saraci, pe bolnavi, orfani si muribunzi (din India, apoi si din alte tari), infiintand nenumarate clinici de ingrijire, aziluri si orfelinate. Maica Tereza primeste si premiul Nobel pentru pace si titlul Doctor of Divinity honoris causa de la Universitatea din Serampore.
”Caci flamand am fost si mi-ati dat sa mananc; gol am fost si m-ati imbracat, strain am fost si m-ati primit”.
Insufletita de aceste cuvinte evanghelice Maica Tereza a pus in miscare intreaga omenire, atingand mintea, inima si constiinta omului, ”trezindu-l” si insanatosind lumea de azi de boala indiferentei, de egoism, de lipsa de atentie si de lipsa de iubire. ”Fara iubire si fara sacrificiu viata nu are sens”, spunea ea, aplecandu-se asupra celor a caror durere parea mai grava decat a ei, aducand lumina iubirii lui Dumnezeu celor disperati si lipstiti de aparare. Goliciunea nu se refera numai la lipsa hainelor, ci si la nevoia de demnitate. ”A avea un acoperis” nu se refera doar la casa facuta din caramizi, ci se refera si la cei respinsi, ”aruncati de societate”, neiubiti, nedoriti..
Maica Tereza spunea despre saracia Occidentului ca este mult mai grava decat saracia din India, unde sunt oameni care traiesc pe strada, mor de foame si pentru care un pumn de orez are o mare valoare. Occidentul are o altfel de saracie, mai grea..oamenii nu mai cred in Dumnezeu, nu se mai roaga, nu mai sunt multumiti cu ceea ce au, nu stiu sa sufere si adesea sunt disperati. Oamenii nu mor de foame ci de singuratate, se simt abandonati si refuzati. O astfel de saracie o putem gasi si in familiile noastre, de aceea Maica Tereza afirma ca temelia caritatii incepe in familie, primul efort pentru saracie trebuind facut acolo.
”Suntem salvati cu adevarat doar in momentul in care devenim salvatori.”
Prin suferinta ei motivata de o credinta profunda, Maica Tereza a depasit orice granita si dezbinare, cum ar fi conceptia hinduista despre lepra, diferenta si ura dintre caste, dintre religii, dintre rase. Misiunea sa a fost dedicata tuturor persoanelor in nevoie, fara sa excluda pe nimeni, demonstrand astfel ca unitatea in diversitate nu mai este o utopie sau doar un proiect, ci o realitate a vietii.
”Generozitatea va salva lumea!”, spunea ea…” Va ganditi cu adevarat ca se poate continua sa se raspandeasca, prin publicitate si propaganda, o morala a placerii egoiste si materialiste pe cand, in schimb, avem nevoie mai mult ca niciodata de generozitate si de idealuri? Nu credeti ca inactivitatea tinerilor, lipsa propunerii unui ideal, absenta unui scop, se vor termina prin a crea situatii disperate?”
”Fiecare dintre noi suntem creati pentru lucruri marete: pentru a iubi si pentru a fi iubiti.”
Oamenii sunt adesea deformati de suferinta..de tragedii..de saracie..Maica Tereza era mereu in cautare, la orice pas si in orice colt al lumii, doar cu acest scop unic: ca omul nu doar sa indure viata, ci sa o traiasca din plin..nu sa moara…ci sa traiasca cu demnitate, in pace si dragoste. Dragilor, cea mai inalta forma de demnitate umana este aceea de a fi fii ai lui Dumnezeu! Nu este demnitate mai mareata decat aceasta!
Sa fim constructori de poduri, sa ne purtam poverile si slabiciunile unii altora, sa fim gata mereu sa ne ingrijim unii de altii..sa redam celor nefericiti ”motive pentru a trai”, ”sa facem credibil faptul ca toti suntem iubiti”, ”sa-i facem dreptate lui Dumnezeu iubind”.
Multi spun ca acest bine savarsit este o picatura intr-un mare ocean, dar ce-ar fi oceanul fara aceasta picatura? Ar fi mai mic si mai pustiu…lipsit de o ”perla”..
Cand o persoana cade, toti arunca cu pietre in ea, nimeni nu isi mai aduce aminte de binele pe care acea persoana l-a facut. Fiecare om are in el natura umana decazuta, fiecare om are in el o ”radacina” a pacatului cu care sa se lupte. Nu trebuie sa judecam..nu cunoastem motivul pentru care ceilalti actioneaza intr-un anumit fel. Daca am fi in locul lor nu stim ce am face, poate mult mai rau decat ei. Nu stim ce lupta interioara duce fiecare persoana in parte si ce suferinta sau trauma sufleteasca o impinge sa actioneze intr-un anumit fel. Maica Tereza ajuta mai intai persoana aflata in nevoie si abia ulterior se ingrijea sa trateze si cauza si motivul greutatii. O veche morala spunea: ” Nu judeca pe nimeni, daca mai intai nu ai mers o ora in pantofii lui.” Este mult mai constructiv si benefic sa vedem binele in fiecare dintre noi!
Chiar daca oamenii sunt adeseori dezbracati de demnitatea umana, ei sunt totusi oameni..sunt suflete pretioase pentru Cer..sunt tatal cuiva..sau fiul cuiva..sau fratele cuiva..De multe ori oamenii se refugiaza in vicii pentru ca nu este cine sa-i inteleaga, sa-i asculte, sa-i iubeasca…si atunci, unde sunt eu? Unde esti tu?
Dragi cititori , sa ne inspiram asadar din viata Maicii Tereza! Ea este o bogatie pentru intreaga umanitate, un model viu de eroism, de daruire totala, de credinta si dragoste fara margini. Ea este cu adevarat un exemplu de ”iubire in actiune”, de zi frumoasa, de zi traita la maximum!
”Daca astazi nu este pace este pentru ca am uitat ca apartinem unii altora.”
Sa cerem acest dar..de a avea o profunda compasiune pentru oamenii in suferinta…oamenii de pretutindeni sufera cumplit, psihic sau fizic..in nenumarate feluri. Sfantul Augustin spunea ca noi cercetam mereu cu uimire si admiratie toate minunatiile naturii, dar trecem unii pe langa altii fara sa ne exprimam mirarea…Oameni buni, sa facem binele astazi! Sa aducem zilei maximum de frumusete cu putinta..astazi!
O zi minunata! Pace si bine!