Salajenii care vor sa isi achizitioneze o locuinta trebuie sa stie ca bancile majoreaza avansul pentru creditele ipotecare.
rn
INK Bank a majorat saptamana trecuta avansul perceput la creditele ipotecare/ imobiliare de retail, cunoscut drept credite pentru locuinta, de la 15% la 35%, releva date analizate de Profit.ro.
rn
Totodata, potrivit sursei citate, este foarte posibil ca si Banca Transilvania sa creasca nivelul avansului perceput la acordarea creditelor ipotecare, a declarat Romulus Andrei, director Structured Finance in cadrul bancii.
rn
In cazul in care aceasta tendinta se va generaliza la nivelul intregului sistem bancar, va scadea cererea de locuinte, pe termen scurt, considera acesta.
rn
"Politicile de creditare responsabile au stat intotdeauna la baza ofertei ING ?i de aceea am reevaluat si acum unele conditii pentru creditele ipotecare sau de nevoi personale. Toate limitarile implementate acum pentru produsele de creditare sunt temporare si vor fi reevaluate lunar in perioada urmatoare, in functie de cum evolueaza situatia. Acestea vor fi mereu actualizate pe ing.ro", au declarat reprezentantii ING Bank, conform economica.net.
rn
Restul bancilor din sistem au avansul minim solicitat de banca pentru un credit ipotecar/ imobiliar de 15%, care poate creste in functie de bonitatea mai mare sau mai mica a clientului. Exceptie face First Bank, unde avansul minim solicitat de banca este de 20%.
rn
Totodata, BCR si Raiffeisen Bank percep un avans de 35% pentru creditul imobiliar din teritoriu, nu din Bucuresti, cu toate ca pretul locuintelor care nu se afla in capitala este mai scazut, iar solicitantii pot strange astfel mai usor avansurile. In Cluj insa, BCR are alte exceptii.
rn
"Avansul minim solicitat de Raiffesisen Bank la un credit ipotecar este 15% si nu a fost modificat de curand. Perioada in care ne aflam este marcata de incertitudine si schimbari asa ca ne uitam cu atentie la aceste lucruri si nu excludem modificarea nivelului acestuia in viitor", au specificat reprezentantii Raiffeisen Bank.
rn
Amintim ca in timpul crizei din 2009 au fost cazuri in care bancile au ajuntat majorarea avansului la creditul ipotezar pana la 50%, chiar daca creditele neperformante au crescut. Unii bancheri considera ca in perioada urmatoare ne vom confrunta cu scaderi temporare de 1-3 ani ale preturilor la imobiliare.
rn