Asociatia Generala a Invatatorilor din Romania (AGIRo) cere autoritatilor anularea examenelor de Evaluare Nationala si Bacalaureat. De ce viitorii medici, profesori isi pot lua diploma prin examen online, iar pentru copiii de 13 si 17 ani examenele trebuie organizate in scoli, se intreaba invatatorii.
Conform unei scrisori deschise a Asociatiei Generale a Invatatorilor din Romania adresata presedintelui, Guvernului, Parlamentului si Ministerului Educatiei, universitatile au decis organizarea online a examenelor de semestru, de an si de finalizare a studiilor de invatamant superior si vor face admiteri fara notele de la bacalaureat, fara examene, doar in baza mediilor din anii de liceu.
"Nu intelegem de ce viitorii medici, profesori, juristi si ingineri pot sa isi ia diploma de licenta, masterat si doctorat prin examene online si apoi sa ne lasam viata si tara pe mainile lor, iar examenele elevilor de 13 si 17 ani, in cazul carora vor mai trece multi ani pana sa ajungem pe mainile lor, trebuie neaparat organizate strict in scoli, sub supravegherea profesorilor si a camerelor video. Credeti ca sunt argumente serioase pentru asemenea decizii radical opuse?", se arata in scrisoarea adresata autoritatilor.
Reprezentantii AGIRo propun renuntarea la sustinerea Evaluarii nationale si a Bacalaureatului in acest an, iar situatia scolara sa fie calculata pe baza mediilor anuale si din semestrul I.
Potrivit acestora, examenele nationale nu ar fi relevante si aduc mai multe argumente in acest sens.
"Examenele, daca s-ar tine, nu ar fi oricum relevante, din cauza ca multi elevi, poate chiar dintre cei valorosi, nu vor risca sa participe la ale. Unii nu ar fi primiti nici daca ar vrea, avand in vedere recomandarile mediului sanitar pentru elevii cu afectiuni sau care locuiesc cu parinti ori bunici cu afectiuni de sanatate sau peste 65 de ani. Adevarata valoare a unui elev nu este totdeauna precis data de rezultatele lui la un examen de doar cateva ore si in conditii de stres. Este posibil ca varianta cu mediile din gimnaziu sa ii favorizeze pe unii, in general pe cei din medii defavorizate si cu parinti care nu isi permit sa le plateasca meditatii. (…) Luarea in calcul a mediilor anuale pentru repartitia la liceu s-ar putea sa aduca la licee de elita si copii cu potential, dar din medii defavorizate si care nu isi permit meditatii pentru examene. Nu ar fi ceva perfect, dar stiti vreun sistem perfect sub soare?", sustine Viorel Dolha, presedintele AGIRo.
Peste doua saptamani, elevii din clasele a VIII-a si cei din clasele a XII-a ar trebui sa revina la scoala pentru a finaliza pregatirea in vederea sustinerii examenelor nationale.
Cadrele didactice cer anularea Evaluarii Nationale si a Bacalaureatului: "De ce viitorii medici isi pot lua diploma prin examen online, iar pentru copii examenele sunt organizate in scoli?"
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...